Co zamiast kotletów? Spróbuj mięsnego strudla z ciasta filo. Z pomidorami i mozzarellą
Beata Maj
Jeśli znudziły Ci się kotlety mielone i masz ochotę na odrobinę nowości w kuchni, Jurek Sobieniak proponuje dziś w "halo tu polsat" przepis na szybki i smaczny strudel, w którym pławić się będzie mięso w towarzystwie mozzarelli i pomidorów. Receptura jest prosta, a efekt genialny. Idealny pomysł na obiad albo kolację z rodziną czy przyjaciółmi.
Mięso mielone to błogosławieństwo dla wszystkich, którzy lubią urozmaiconą, ale prostą kuchnię. Nadaje się do farszu, ale i sosu. Lubi towarzystwo naleśników, makaronów i warzyw. Można z nim kombinować i nigdy nie jest nudno.
Dziś kucharz "halo tu polsat", Jurek Sobieniak, zaprasza do przygotowania pysznego dania, które sprawdzi się zarówno na obiad, jak i sycącą kolację. Zawijane razem z mozzarellą w cieście filo mięso tworzy pyszny farsz i rozpływa się w ustach. Oto czego potrzebujemy do przyrządzenia dania.
Strudel mięsny z ciasta filo z pomidorami i mozarellą
Składniki:
- 4 płaty ciasta filo
- 500 g mięsa mielonego wieprzowego z łopatki
- 100 g koncentratu pomidorowego
- 2 łyżki stołowe żelatyny
- 1 łyżeczka soli
- 1/2 łyżeczki tymianku
- 1/2 łyżeczki pieprzu
- 1 czerwona cebula
- 200 g mozzarelli
- papier pergaminowy
- 1 łyżka papryki słodkiej
- 1 łyżka oleju
- 150 g ulubionego keczupu
- 200g kwaśnej śmietany
- 2 pomidory malinowe
- 1 doniczka bazylii
Przygotowanie:
Mięso mielone wymieszaj z posiekaną cebulą, koncentratem pomidorowym, solą, pieprzem, tymiankiem oraz żelatynę do uzyskania jednolitej masy.
Płat ciasta Filo posmaruj delikatnie keczupem, następnie ułóż drugi płat ciasta, ponownie delikatnie posmaruj go keczupem i wyłóż tartą mozzarellę. Przykryj kolejnym płatem, ten także posmaruj keczupem. Po wyłożeniu ostatniego płatu ciasta wyłóż na 1/3 wysokości od brzegu masę mięsną. Całość zawiń w rulon.
Papier pergaminowy posmaruj olejem i posyp słodką papryką. Gotowy Strudel zawijaj w papier jak cukierek. Piecz w temperaturze 180° na środkowej półce minimum 40 minut.
Gotowy strudel możesz podawać z kwaśną śmietaną i krojonymi pomidorami.
Smacznego!
Zobacz też: