Co zamiast kotletów? Spróbuj mięsnego strudla z ciasta filo. Z pomidorami i mozzarellą

Beata Maj

Beata Maj

Jeśli znudziły Ci się kotlety mielone i masz ochotę na odrobinę nowości w kuchni, Jurek Sobieniak proponuje dziś w "halo tu polsat" przepis na szybki i smaczny strudel, w którym pławić się będzie mięso w towarzystwie mozzarelli i pomidorów. Receptura jest prosta, a efekt genialny. Idealny pomysł na obiad albo kolację z rodziną czy przyjaciółmi.

Strudel z mięsem mielonym i mozzarellą
Strudel z mięsem mielonym i mozzarelląJacek KurnikowskiAKPA

Mięso mielone to błogosławieństwo dla wszystkich, którzy lubią urozmaiconą, ale prostą kuchnię. Nadaje się do farszu, ale i sosu. Lubi towarzystwo naleśników, makaronów i warzyw. Można z nim kombinować i nigdy nie jest nudno.

Dziś kucharz "halo tu polsat", Jurek Sobieniak, zaprasza do przygotowania pysznego dania, które sprawdzi się zarówno na obiad, jak i sycącą kolację. Zawijane razem z mozzarellą w cieście filo mięso tworzy pyszny farsz i rozpływa się w ustach. Oto czego potrzebujemy do przyrządzenia dania.

Strudel mięsny z ciasta filo z pomidorami i mozarellą

Składniki: 

  • 4 płaty ciasta filo 
  • 500 g mięsa mielonego wieprzowego z łopatki 
  • 100 g koncentratu pomidorowego 
  • 2 łyżki stołowe żelatyny 
  • 1 łyżeczka soli 
  • 1/2 łyżeczki tymianku 
  • 1/2 łyżeczki pieprzu 
  • 1 czerwona cebula 
  • 200 g mozzarelli 
  • papier pergaminowy 
  • 1 łyżka papryki słodkiej 
  • 1 łyżka oleju 
  • 150 g ulubionego keczupu 
  • 200g kwaśnej śmietany 
  • 2 pomidory malinowe 
  • 1 doniczka bazylii 


Przygotowanie:

Mięso mielone wymieszaj z posiekaną cebulą, koncentratem pomidorowym, solą, pieprzem, tymiankiem oraz żelatynę do uzyskania jednolitej masy.

Płat ciasta Filo posmaruj delikatnie keczupem, następnie ułóż drugi płat ciasta, ponownie delikatnie posmaruj go keczupem i wyłóż tartą mozzarellę. Przykryj kolejnym płatem, ten także posmaruj keczupem. Po wyłożeniu ostatniego płatu ciasta wyłóż na 1/3 wysokości od brzegu masę mięsną. Całość zawiń w rulon.

Papier pergaminowy posmaruj olejem i posyp słodką papryką. Gotowy Strudel zawijaj w papier jak cukierek.  Piecz w temperaturze 180° na środkowej półce minimum 40 minut.

Gotowy strudel możesz podawać z kwaśną śmietaną i krojonymi pomidorami.

Smacznego!

Zobacz też:

halo tu polsat
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas