Upiecz sobie... jesień, czyli podwójnie dyniowe muffinki z kremem idealnym

Kamil Olek

Kamil Olek

Królowa jesiennej kuchni może być tylko jedna i bezapelacyjnie jest nią dynia. Przemożnie pyszna, wyjątkowo uniwersalna, a przy tym zaskakująco łatwa w przygotowaniu – trzy plusy i żadnego minusa. Co może być więc lepsze od dyniowego smaku? Ano, zapewne ten... podwójnie dyniowy. Całe szczęście, na sali mamy Łukasza Budzika i jego ujmujący przepis na muffinki (z dynią) otulone maślanym kremem (również z dynią).

Muffinki dyniowe z dyniowym kremem
Muffinki dyniowe z dyniowym krememEuzebiusz NiemiecAKPA

Mimo że dynia, głównie dzięki amerykańskiej popkulturze, kojarzona jest przede wszystkim z Halloween, z jej uroków warto korzystać nie tylko ostatniego dnia października. W Polsce sezon na nią trwa bowiem aż do końca listopada – niektóre odmiany odnaleźć można zaś w sklepach przez okrągły (no, prawie) rok. O wymówkach nie ma więc mowy – zapraszamy do dyniowego nieba.

Dyniowe muffinki z maślano-dyniowym kremem

Składniki: 

Ciasto: 

  • 1 mała dynia hokkaido 
  • 290 gramów mąki pszennej 
  • 170 gramów cukru trzcinowego 
  • 7 gramów proszku do pieczenia 
  • 4 gramy sody oczyszczonej 
  • 10 gramów kakao 
  • 2 gramy cynamonu 
  • 50 gramów orzechów laskowych 
  • szczypta soli 
  • 2 jajka 
  • 170 mililitrów wody 
  • 70 gramów oleju roślinnego 

Krem: 

  • 400 gramów miękkiego masła 
  • 400 gramów cukru pudru 
  • 100 gramów dyniowego purée 
  • szczypta cynamonu 
  • orzechy laskowe 

Sposób przygotowania: 

Dynię obrać, 200 gramów odłożyć na później, a resztę upiec w piekarniku do miękkości. Po ostudzeniu zmiksować na gładkie purée.

Do miski przesiać mąkę oraz dodać cukier trzcinowy, sodę, proszek do pieczenia, kakao, cynamon i sól – wszystko wymieszać. W drugiej misce połączyć wodę z jajkami oraz olejem, a następnie dodać składniki mokre do suchych. Dokładnie wymieszać i odstawić na 10 minut.

200 gramów zostawionej wcześniej dyni zetrzeć na drobnej tarce i dodać do ciasta wraz ze 100 gramami dyniowego purée. Gotową masę napełnić foremki lub papilotki – do 4/5 ich wysokości, po czym piec w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200°C przez około 20 minut.

W międzyczasie przygotować krem, miksując ze sobą miękkie masło i cukier puder, a na końcu dodając dyniowe purée i szczyptę cynamonu.

Krem nałożyć na ostudzone muffinki za pomocą rękawa cukierniczego, a następnie udekorować posiekanymi orzechami laskowymi.

halo tu polsat
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas