Upiecz sobie... jesień, czyli podwójnie dyniowe muffinki z kremem idealnym
Kamil Olek
Królowa jesiennej kuchni może być tylko jedna i bezapelacyjnie jest nią dynia. Przemożnie pyszna, wyjątkowo uniwersalna, a przy tym zaskakująco łatwa w przygotowaniu – trzy plusy i żadnego minusa. Co może być więc lepsze od dyniowego smaku? Ano, zapewne ten... podwójnie dyniowy. Całe szczęście, na sali mamy Łukasza Budzika i jego ujmujący przepis na muffinki (z dynią) otulone maślanym kremem (również z dynią).
Mimo że dynia, głównie dzięki amerykańskiej popkulturze, kojarzona jest przede wszystkim z Halloween, z jej uroków warto korzystać nie tylko ostatniego dnia października. W Polsce sezon na nią trwa bowiem aż do końca listopada – niektóre odmiany odnaleźć można zaś w sklepach przez okrągły (no, prawie) rok. O wymówkach nie ma więc mowy – zapraszamy do dyniowego nieba.
Dyniowe muffinki z maślano-dyniowym kremem
Składniki:
Ciasto:
- 1 mała dynia hokkaido
- 290 gramów mąki pszennej
- 170 gramów cukru trzcinowego
- 7 gramów proszku do pieczenia
- 4 gramy sody oczyszczonej
- 10 gramów kakao
- 2 gramy cynamonu
- 50 gramów orzechów laskowych
- szczypta soli
- 2 jajka
- 170 mililitrów wody
- 70 gramów oleju roślinnego
Krem:
- 400 gramów miękkiego masła
- 400 gramów cukru pudru
- 100 gramów dyniowego purée
- szczypta cynamonu
- orzechy laskowe
Sposób przygotowania:
Dynię obrać, 200 gramów odłożyć na później, a resztę upiec w piekarniku do miękkości. Po ostudzeniu zmiksować na gładkie purée.
Do miski przesiać mąkę oraz dodać cukier trzcinowy, sodę, proszek do pieczenia, kakao, cynamon i sól – wszystko wymieszać. W drugiej misce połączyć wodę z jajkami oraz olejem, a następnie dodać składniki mokre do suchych. Dokładnie wymieszać i odstawić na 10 minut.
200 gramów zostawionej wcześniej dyni zetrzeć na drobnej tarce i dodać do ciasta wraz ze 100 gramami dyniowego purée. Gotową masę napełnić foremki lub papilotki – do 4/5 ich wysokości, po czym piec w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200°C przez około 20 minut.
W międzyczasie przygotować krem, miksując ze sobą miękkie masło i cukier puder, a na końcu dodając dyniowe purée i szczyptę cynamonu.
Krem nałożyć na ostudzone muffinki za pomocą rękawa cukierniczego, a następnie udekorować posiekanymi orzechami laskowymi.