Tort bezowy według Ewy Wachowicz, czyli słodka perfekcja w każdym calu

Kamil Olek

Kamil Olek

Nie ma (a przynajmniej tak wynika z naszej najlepszej wiedzy) osoby, która nie uległaby urokowi bezowego tortu, który lekkością i chrupkością od dekad kradnie serca i podniebienia smakoszy (oraz smakoszek) na całym świecie. Mimo delikatności i wyrafinowania budzi on jednak niemałe... kontrowersje. Spór zaś, jak to zwykle bywa w podobnych sytuacjach, toczy się zarówno o pierwszeństwo, jak i sposób wykonania. Z Australii? Nowej Zelandii? A może ze Stanów Zjednoczonych? W naszym przypadku jedno jest pewne – spod ręki Ewy Wachowicz. I to nieco inaczej, aniżeli w przypadku wersji znanej powszechnie jako beza pavlova.

Tort bezowy
Tort bezowy123RF/PICSEL

Tort bezowy z bitą śmietaną, mascarpone i owocami

Składniki:

  • 8 białek
  • sól
  • 2 i 1/2 szklanki cukru
  • 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka octu jabłkowego
  • 1/2 litra śmietany (o 36-procentowej zawartości tłuszczu)
  • 500 gramów mascarpone
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • gorzka czekolada
  • borówki
  • truskawki
  • maliny
  • kwiaty jadalne
  • mrożone wiśnie (opcjonalnie)

Sposób przygotowania:

Białka ubić na sztywno z dodatkiem szczypty soli, po czym stopniowo dodawać cukier, cały czas ubijając, aż masa stanie się gładka i lśniąca (zajmie to około 10 minut). Wsypać mąkę ziemniaczaną i wlać ocet jabłkowy, po czym delikatnie zmiksować całość na niskich obrotach.

Blachę do pieczenia wyłożyć papierem i narysować na nim dwa okręgi o średnicy 24 cm, które można obrysować tortownicą. Pianę nakładać łyżką, formując dwa grube, okrągłe blaty.

Piekarnik rozgrzać do 130°C i piec blaty przez około 45 minut. Po tym czasie zmniejszyć temperaturę do 100°C i suszyć bezy przez kolejne 2-3 godziny.

(Do tortu standardowo potrzebny jest tylko jeden blat, drugi można przechować w chłodnym miejscu nawet przez miesiąc. Chcąc jednak stworzyć wyższą konstrukcję, używając obu blatów, ilość śmietany należy zwiększyć do 1 litra).

Śmietanę ubić z cukrem waniliowym, a następnie połączyć z mascarpone, tworząc puszysty krem. Krem równomiernie rozłożyć na wystudzonym blacie bezowym. Na brzegu ułożyć połówki truskawek, tworząc wianuszek, a w środku usypać kopczyk z drobno posiekanej gorzkiej czekolady. Pomiędzy truskawkami a czekoladą ułożyć borówki.

Tort ozdobić malinami oraz jadalnymi kwiatami lub mrożonymi wiśniami.

halo tu polsat
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas