Chrupiący i pachnący chleb oraz miękkie bułeczki. Poznaj domowe triki na odświeżenie pieczywa

Karolina Szydłak

Karolina Szydłak

Pieczywo to jeden z najczęściej spożywanych produktów w większości polskich domów. Niestety zazwyczaj zarówno chleb, jak i bułki po 1-2 dniach stają się w smaku czerstwe lub gumowate. Z tego powodu wiele osób marnuje dobre pieczywo, które tak naprawdę można bardzo łatwo odświeżyć. Poznaj domowe triki na wydłużenie chrupkości wypieków.

Jak odświeżyć pieczywo?
Jak odświeżyć pieczywo? 123RF/PICSEL

Jak wydłużyć świeżość pieczywa? Kluczem jest odpowiednie przechowywanie

Chrupiąca i pachnąca pajda z masłem lub z dżemem to dla wielu przysmak z dzieciństwa. Jeśli lubisz świeże pieczywo, a nie chcesz codziennie rano biegać do piekarni, to polecamy ci przechowywać bułki i chleb w szczelnym i najlepiej drewnianym chlebaku.

Twoje pieczywo dłużej zachowa smak i chrupkość, jeśli włożysz do chlebaka kilka obierek z jabłka (zawarte w owocach związki wydłużą zdatność do spożycia pieczywa). Dla lepszego efektu możesz również owinąć chleb w lnianą ściereczkę (materiał będzie regulował wilgoć).

Z kolei, jeśli gdzieś wyjeżdżasz i masz w domu dużą ilość chleba, a nie chcesz, aby się zmarnował, to polecamy takie pieczywo zamrozić. Miej jednak na uwadze, że nie powinno się trzymać chleba w zamrażarce dłużej niż 3 miesiące.

Pamiętaj, że pieczywo przechowywane w plastikowym worku dużo szybciej zrobi się czerstwe, a po kilku dniach może pojawić się na nim pleśń.

Triki na chrupiące i smaczne pieczywo nawet po kilku dniach

Jeśli twoje pieczywo ma już kilka dni i jest lekko czerstwe, to możesz je bardzo łatwo odświeżyć domowym sposobem. Wystarczy, że bułki delikatnie namoczysz wodą, a następnie rozłożysz je na  blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Należy je podpiec (w nagrzanym do 140-150 st. C piekarniku) przez około 5 minut - do czasu aż skórka się zarumieni i będzie chrupka. Z chlebem możesz postąpić tak samo, ważne jednak, aby piec go trochę dłużej. Najlepiej przez około 10 do 15 minut.

Nie marnuj chleba. Spróbuj go odświeżyć
Nie marnuj chleba. Spróbuj go odświeżyć 123RF/PICSEL

Skutecznym sposobem jest również odświeżenie chleba za pomocą pary. W tym celu musisz położyć czerstwe pieczywo, na wyłożonym bawełnianą ściereczką metalowym sitku. Następnie sitko należy umieścić nad gotującą się w garnku wodą i przykryć je pokrywką. Po upływie około 3-4 minut pieczywo powinno odzyskać smak i świeżość. Smacznego!

Zobacz też:

halo tu polsat
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?