Chrupiący i pachnący chleb oraz miękkie bułeczki. Poznaj domowe triki na odświeżenie pieczywa

Karolina Szydłak
Pieczywo to jeden z najczęściej spożywanych produktów w większości polskich domów. Niestety zazwyczaj zarówno chleb, jak i bułki po 1-2 dniach stają się w smaku czerstwe lub gumowate. Z tego powodu wiele osób marnuje dobre pieczywo, które tak naprawdę można bardzo łatwo odświeżyć. Poznaj domowe triki na wydłużenie chrupkości wypieków.

Jak wydłużyć świeżość pieczywa? Kluczem jest odpowiednie przechowywanie
Chrupiąca i pachnąca pajda z masłem lub z dżemem to dla wielu przysmak z dzieciństwa. Jeśli lubisz świeże pieczywo, a nie chcesz codziennie rano biegać do piekarni, to polecamy ci przechowywać bułki i chleb w szczelnym i najlepiej drewnianym chlebaku.
Twoje pieczywo dłużej zachowa smak i chrupkość, jeśli włożysz do chlebaka kilka obierek z jabłka (zawarte w owocach związki wydłużą zdatność do spożycia pieczywa). Dla lepszego efektu możesz również owinąć chleb w lnianą ściereczkę (materiał będzie regulował wilgoć).
Z kolei, jeśli gdzieś wyjeżdżasz i masz w domu dużą ilość chleba, a nie chcesz, aby się zmarnował, to polecamy takie pieczywo zamrozić. Miej jednak na uwadze, że nie powinno się trzymać chleba w zamrażarce dłużej niż 3 miesiące.
Pamiętaj, że pieczywo przechowywane w plastikowym worku dużo szybciej zrobi się czerstwe, a po kilku dniach może pojawić się na nim pleśń.
Triki na chrupiące i smaczne pieczywo nawet po kilku dniach
Jeśli twoje pieczywo ma już kilka dni i jest lekko czerstwe, to możesz je bardzo łatwo odświeżyć domowym sposobem. Wystarczy, że bułki delikatnie namoczysz wodą, a następnie rozłożysz je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Należy je podpiec (w nagrzanym do 140-150 st. C piekarniku) przez około 5 minut - do czasu aż skórka się zarumieni i będzie chrupka. Z chlebem możesz postąpić tak samo, ważne jednak, aby piec go trochę dłużej. Najlepiej przez około 10 do 15 minut.

Skutecznym sposobem jest również odświeżenie chleba za pomocą pary. W tym celu musisz położyć czerstwe pieczywo, na wyłożonym bawełnianą ściereczką metalowym sitku. Następnie sitko należy umieścić nad gotującą się w garnku wodą i przykryć je pokrywką. Po upływie około 3-4 minut pieczywo powinno odzyskać smak i świeżość. Smacznego!
Zobacz też: