Klasyczny Ruben po nowemu – według Jurka Sobieniaka. Z piklowaną kapustą, cheddarem i polskim akcentem

Redakcja

Redakcja

Ruuben to jedna z najsłynniejszych amerykańskich kanapek, która narodziła się w latach 20. XX wieku i od tego czasu podbija podniebienia na całym świecie, a klasyczna wersja – na żytnim chlebie, z peklowaną wołowiną, kiszoną kapustą, szwajcarskim serem i majonezowo-ketchupowym sosem – to ikona nowojorskich delikatesów. Jurek Sobieniak postanowił jednak podejść do tematu nieco inaczej – jego autorska interpretacja to połączenie szynki, cheddara i piklowanej kapusty, które zaskakuje świeżością i nieoczywistym twistem, zaś podstawą całości uczynił klasyczny chleb baltonowski. To nie tylko ukłon w stronę klasyki, ale i dowód na to, że kulinarnych zaskoczeń można spodziewać się wszędzie.

Ruben sandwich
Ruben sandwich123RF/PICSEL

Ruben Sandwich inaczej – z piklowaną kapustą i cheddarem

Składniki: 

  • 1 kapusta stożkowa 
  • 200 mililitrów octu 
  • 100 gramów brązowego cukru 
  • 1 łyżeczka soli 
  • 100 gramów musztardy francuskiej 
  • 100 gramów majonezu 
  • 1 bochenek chleba baltonowskiego 
  • 400 gramów szynki w cienkich plastrach 
  • 150 gramów sera cheddar w plastrach 
  • masło 

Sposób przygotowania: 

Kapustę umyć i poszatkować za pomocą mandoliny lub dokładnie posiekać. W garnku zagotować ocet z cukrem i solą, po czym gorącą zalewą zalać kapustę i odstawić na co najmniej 30 minut.

Musztardę francuską wymieszać z majonezem, tworząc kremowy sos, a kromki chleba baltonowski cienko natłuścić masłem z zewnętrznej strony. Wewnątrz posmarować je zaś sosem z musztardy i majonezu. Na jednej kromce ułożyć plastry szynki, na nich 2 plastry cheddara, a następnie porcję piklowanej kapusty. Przykryć drugą kromką, stroną posmarowaną masłem na zewnątrz.

Gotowe kanapki grillować na patelni na średnim ogniu, dociskając je łopatką, aż chleb stanie się chrupiący, a ser się rozpuści. Przed podaniem zawinąć w papier śniadaniowy, lekko docisnąć i przekroić na pół.