Bez glutenu, bez drożdży, ale pełen smaku i zdrowia. Ewa Wachowicz poleca przepis na chleb gryczany
Kochamy chleb w każdej postaci - od lekkiego, pszennego, po najcięższy - ciemny, razowy i z ziarnami. A najlepiej smakuje pieczywo zrobione własnoręcznie - ze sprawdzonego przepisu i bez dodatku drożdży. Właśnie taką recepturą podzieliła się wczoraj Ewa Wachowicz. I chociaż tym razem to nie ona jest autorką, królowa kuchni zaręcza, że ten gryczany chlebek wychodzi puszysty, lekki i przepyszny. A my dodamy tylko, że jest wyjątkowo dobry dla naszego zdrowia.

Ewa Wachowicz na wakacjach odpoczywa, ale nie od gotowania. W pięknych okolicznościach przyrody wciąż czaruje w kuchni, czasem także takiej pod chmurką, a wczoraj ze swoimi fanami na Instagramie podzieliła się absolutnie wyjątkowym przepisem na chleb gryczany. Chociaż tym razem receptura nie jest jej autorstwa, najpiękniejsza szefowa kuchni "halo tu polsat" podkreśla, że jest absolutnie niezawodna i wypróbowana już wiele razy. To zresztą widać - chlebek prezentuje się bardzo apetycznie.
Chlebek gryczany - bez drożdży, bez gluteny, pełen zdrowia
Bochenek przygotowany z niepalonej kaszy gryczanej to skarbiec wartości odżywczych. Gryka nie jest zbożem, (wywodzi się z rodziny rdestowatych), dlatego nie zawiera glutenu. To wielka zaleta chlebka, nie tylko dla osób z celiakią i nietolerancją glutenu, ale także dla wszystkich smakoszy chleba, którzy chcieliby odciążyć swój układ pokarmowy, zadbać o lepsze wchłanianie składników odżywczych oraz złagodzić stany zapalne w organizmie. Warto wyjaśnić, że ograniczenie glutenu w diecie może pozytywnie wpływać także na poziom energii, koncentrację i kondycję jelit.
Gryka jest pełna roślinnego białka, aminokwasów egzogennych (w tym lizyny), a także błonnika - ten zestaw daje uczucie sytości na długo, stabilizuje poziom cukru we krwi i wspiera pracę jelit. Chlebek gryczany jest też źródłem rutyny, czyli silnego przeciwutleniacza, który wzmacnia naczynia krwionośne, dba o serce i działa przeciwzapalnie, oraz magnezu, żelaza, cynku oraz witamin z grupy B. Jakby tego było mało, dzięki naturalnej fermentacji chleb jest łatwiej przyswajalny, a dobroczynne składniki lepiej się wchłaniają.
Podsumowując: chlebek gryczany jest zdrowy, sycący, bezglutenowy, a do tego pyszny i łatwy w przygotowaniu. A jeżeli sama królowa kuchni rekomenduje ten przepis, nie możemy jej nie zaufać.
Przepis na chleb bezglutenowy gryczany na naturalnym zakwasie. Ewa Wachowicz poleca
"Przepis sprawdzony, wiele razy pieczony, dostałam od Etiry i bardzo dziękuję!", pisze na swoim Instagramie Ewa Wachowicz. A na pytanie jednej z fanek o to, co sprawia, że chlebek rośnie, skoro nie ma drożdży, odpowiada: "Naturalna fermentacja kaszy niepalonej. Dobrze, by była bio. Chlebek pięknie wyrasta. Tylko trzeba mu dać czas".
Składniki:
- 500 g kaszy gryczanej niepalonej
- 700 ml wody
- 2-3 łyżeczki siemienia lnianego
- 2 łyżeczki soli himalajskiej lub łyżeczka zwykłej
- według uznania: orzechy laskowe, pestki słonecznika i dyni albo żurawina
- klarowane masło i mąka gryczana lub papier do pieczenia do wysmarowania formy
- opcjonalnie: czarnuszka do posypania
Przygotowanie:
Kaszę zalej wodą (przegotowaną i ostudzoną), dodaj siemię lniane, przykryj i odstaw na 24 godziny. Po tym czasie dodaj sól i zmiel mieszankę na prawie gładką masę (możesz użyć do tego celu dobrego blendera). Dodaj pokrojone orzechy, pestki dyni czy słonecznika i dokładnie wymieszaj.
Formę wyłóż papierem do pieczenia lub wysmaruj masłem klarowanym i oprósz mąką gryczaną. Jeżeli lubisz czarnuszkę, posyp nią wierzch ciasta (możesz też użyć innego ulubionego ziarna). Odstaw chleb do zimnego piekarnika na około 8-12 godzin, aż wyrośnie (Ewa robi to wieczorem, a do pieczenia zabiera się rano następnego dnia).
Nie wyjmując chleba z piekarnika, włącz termostat na 200 stopni i piecz chleb przez 60 minut. Po upieczeniu daj mu chwilę na odparowanie (najlepiej w pozycji stojącej, aby skórka pozostała chrupiąca).
Zobacz też: