Bez glutenu, bez drożdży, ale pełen smaku i zdrowia. Ewa Wachowicz poleca przepis na chleb gryczany

Beata Łajca

Beata Łajca

Ewa Wachowicz poleca ten przepis na chlebek gryczany
Ewa Wachowicz poleca ten przepis na chlebek gryczanyJacek Kurnikowski/instagram.com/ewawachowiczAKPA

Chlebek gryczany - bez drożdży, bez gluteny, pełen zdrowia

Przepis na chleb bezglutenowy gryczany na naturalnym zakwasie. Ewa Wachowicz poleca

  • 500 g kaszy gryczanej niepalonej
  • 700 ml wody
  • 2-3 łyżeczki siemienia lnianego
  • 2 łyżeczki soli himalajskiej lub łyżeczka zwykłej
  • według uznania: orzechy laskowe, pestki słonecznika i dyni albo żurawina
  • klarowane masło i mąka gryczana lub papier do pieczenia do wysmarowania formy
  • opcjonalnie: czarnuszka do posypania