Adżapsandali i badridżani, czyli ​podróż do Gruzji z bakłażanem w tle

Kamil Olek

Kamil Olek

Badridżani
Badridżani123RF/PICSEL

Adżapsandali – gruziński odpowiednik ratatouille i lecza

  • 3 średniej wielkości bakłażany 
  • 2 ziemniaki 
  • 2 papryki (zielona i czerwona) 
  • 1 mała papryczka chili 
  • 1 cebula 
  • 2 ząbki czosnku 
  • 2 pomidory 
  • oliwa z oliwek 
  • 1 łyżeczka mielonej kolendry 
  • 1/2 łyżeczki cząbru 
  • sól, pieprz 
  • garść posiekanej kolendry (lub natki pietruszki)
Adżapsandali
Adżapsandali

Badridżani – bakłażany faszerowane Gruzją

  • 2 spore (lub 3 mniejsze) bakłażany
  • 250 gramów orzechów włoskich
  • 2 ząbki czosnku
  • kilka łyżek gorącej wody
  • 1 łyżeczka cząbru
  • 1 łyżeczka uccho suneli (opcjonalnie kozieradki)
  • pęczek kolendry (opcjonalnie natki pietruszki)
  • garść pestek granatu
  • olej słonecznikowy
  • sól i pieprz
Badridżani
Badridżani
halo tu polsat
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?