Kanapki w wersji premium: dwie propozycje, które zachwycą smakiem
Kto powiedział, że kanapka musi być zwyczajna? W kuchni „halo tu polsat” uwielbiamy podkręcać codzienność i udowadniać, że nawet najprostsze danie może stać się małym dziełem kulinarnej sztuki. Wystarczy odrobina kreatywności, kilka dobrej jakości składników i sezonowe warzywa.

Dzisiaj przedstawiamy propozycje na dwa sandwicze przygotowane przez Mateusza Gesslera. Ale to nie są zwykłe kanapki. Dzięki wyjątkowej kompozycji smaków i sezonowym składnikom to pełnoprawne dania, które możemy podać podczas spotkania z przyjaciółmi, śniadania z ukochanym czy na rodzinnej imprezie. Dlaczego? Bo wykwintności dodają im sery Arla Apetina: kremowe i delikatne, po prostu rozpływają się w ustach. Te premium kanapki udowadniają, że zwyczajne potrawy mogą stać się wyjątkowe.
Sandwicz z pastą z makreli, sałatą rzymską i kremowym serkiem
Ta kanapka to dowód na to, że z kilku prostych produktów możemy stworzyć coś absolutnie wyjątkowego. Kremowa pasta, chrupiące warzywa i delikatny serek Arla to połączenie, które zdecydowanie działa.
Składniki:
- 1 chleb tostowy
- 1 makrela w puszce w sosie pomidorowym
- 1 ogórek kiszony
- 2 szalotki
- 1/3 pęczka koperku
- 100 g Arla Serek kremowy naturalny
- Majonez
- Musztarda Dijon
- 3 jajka ugotowane na twardo
- Mikro zioła
- Sól, pieprz, togarashi
Przygotowanie:
Makrelę przekładamy do miski razem z sosem. Jajka, szalotki i ogórek kroimy drobno i wrzucamy do ryby. Dodajemy również posiekany koperek, serek kremowy Arla, majonez i musztardę. Doprawiamy solą, pieprzem i togarashi.
Mieszamy całość na gładką pastę i odstawiamy do lodówki na 2-3 godziny, aby smaki się połączyły. Podajemy na podpieczonym chlebie tostowym i dekorujemy mikro ziołami.
Kanapka Croque Madame z beszamelem i serem Havarti
Francuska klasyka w wersji premium - kremowy beszamel, pyszny Havarti i jajko sadzone z płynnym żółtkiem. Idealna na leniwe śniadanie lub lunch z rodziną.
Składniki:
- 8 kromek pieczywa rzemieślniczego pszenno-żytniego
- 2 opakowania ser Havarti
- 8 plastrów szynki cotto
- 4 jajka
- 2 łyżki masła 82%
- 2 łyżki mąki pszennej
- 300 ml mleka
- 1 łyżeczka musztardy Dijon
- ½ pęczka szczypiorku
- ½ łyżeczki gałki muszkatołowej
- Sól i pieprz
Przygotowanie:
W garnku rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę i chwilę podsmażamy. Stopniowo dolewamy mleko, mieszając rózgą, aż powstanie gęsty beszamel (w razie potrzeby, można dolać go więcej, by uzyskac odpowiednią konsystencję). Doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
Kromki pieczywa smarujemy musztardą i beszamelem. Na jedną z nich układamy plastry Havarti, następnie szynkę, po czym przykrywamy drugą kromką. Wierzch ponownie smarujemy beszamelem i posypujemy dodatkowym serem.
Pieczemy 10-12 minut w 180°C, aż ser się ładnie przyrumieni. Na każdą kanapkę kładziemy jajko sadzone i posypujemy świeżym szczypiorkiem.
Materiał promocyjny