Aksamitny krem z kurek, czyli kwintesencja polskiej jesieni. Przepis idealny

Kamil Olek

Kamil Olek

Kurka (którą w atlasach odnaleźć można pod nazwą "pieprznik jadalny") to bezapelacyjnie jeden z najbardziej znanych grzybów w Polsce – mimo że występuje na wszystkich kontynentach (poza Antarktydą), to właśnie tutaj cieszy się niebywałą popularnością. I choć tytuł "króla leśnego runa" należy od lat do borowika, kurkę z pewnością można nazwać jego księżniczką. Iście monarszy jest też krem z niej, na który to przepis znajdziecie poniżej.

Zupa krem z kurek
Zupa krem z kurek123RF/PICSEL

Kurkowy krem w towarzystwie serowej bagietki

Składniki:

  • 1 kilogram świeżych kurek
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 litr bulionu warzywnego
  • 500 mililitrów śmietany (30%)
  • 2 łyżki masła
  • 150 mililitrów białego wina
  • 1 bagietka
  • 200 gramów sera grana padano
  • natka pietruszki
  • sól, pieprz i tymianek

Sposób przygotowania:

Kurki oczyścić, a następnie pokroić. Cebulę i czosnek posiekać.

Czytaj też: Jak oczyścić kurki z piasku? Dwa niezawodne sposoby

Na patelni rozgrzać masło, a następnie dodać cebulę oraz czosnek i smażyć do miękkości. Dorzucić kurki i podgrzewać całość aż grzyby zmiękną.

Całość zalać bulionem oraz winem, po chwili zaś dodać śmietanę. Gotować na niewielkim ogniu przez około 15 minut.

W międzyczasie przygotować tosty z bagietki i posypać je grana padano.

Zupę zblendować na gładki krem oraz doprawić solą, pieprzem i tymiankiem do smaku. Podawać z posiekaną natką pietruszki oraz tostami z serem.

Zobacz też:

halo tu polsat
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas