Aksamitny krem z kurek, czyli kwintesencja polskiej jesieni. Przepis idealny
Kamil Olek
Kurka (którą w atlasach odnaleźć można pod nazwą "pieprznik jadalny") to bezapelacyjnie jeden z najbardziej znanych grzybów w Polsce – mimo że występuje na wszystkich kontynentach (poza Antarktydą), to właśnie tutaj cieszy się niebywałą popularnością. I choć tytuł "króla leśnego runa" należy od lat do borowika, kurkę z pewnością można nazwać jego księżniczką. Iście monarszy jest też krem z niej, na który to przepis znajdziecie poniżej.
Kurkowy krem w towarzystwie serowej bagietki
Składniki:
- 1 kilogram świeżych kurek
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 litr bulionu warzywnego
- 500 mililitrów śmietany (30%)
- 2 łyżki masła
- 150 mililitrów białego wina
- 1 bagietka
- 200 gramów sera grana padano
- natka pietruszki
- sól, pieprz i tymianek
Sposób przygotowania:
Kurki oczyścić, a następnie pokroić. Cebulę i czosnek posiekać.
Czytaj też: Jak oczyścić kurki z piasku? Dwa niezawodne sposoby
Na patelni rozgrzać masło, a następnie dodać cebulę oraz czosnek i smażyć do miękkości. Dorzucić kurki i podgrzewać całość aż grzyby zmiękną.
Całość zalać bulionem oraz winem, po chwili zaś dodać śmietanę. Gotować na niewielkim ogniu przez około 15 minut.
W międzyczasie przygotować tosty z bagietki i posypać je grana padano.
Zupę zblendować na gładki krem oraz doprawić solą, pieprzem i tymiankiem do smaku. Podawać z posiekaną natką pietruszki oraz tostami z serem.
Zobacz też: