Najlepsze empanadas Martina Gimeneza Castro. Kulinarna podróż po Argentynie

Beata Łajca

Beata Łajca

empanadas
empanadasArmando Ascorvepexels.com

Przepis na empanadas z mięsem wołowym i chimichurri

  • 1 kg mięsa wołowego mielonego,
  • 1 kg białej cebuli,
  • 1 kostka smalcu,
  • oregano suszone,
  • papryka słodka,
  • kminek rzymski,
  • 1 słoik zielonych oliwek bez pestek,
  • 0,5 kg mąki pszennej,
  • 250 ml ciepłej wody,
  • 4 l oleju uniwersalnego do smażenia.

Co to jest chimichurri?

chimichurri
chimichurripexels.com

Jak zrobić chimichurri?

  • 200 g natki pietruszki,
  • 50 g świeżego oregano lub łyżka suszonego, 
  • 1 cebula biała,
  • 4 ząbki czosnku,
  • 1 pęczek dymki,
  • 1 łyżka papryki słodkiej,
  • 200 ml oliwy extra virgin,
  • 50 ml octu z czerwonego wina,
  • sól i pieprz.