Siła babcinych przepisów, czyli o jedzeniu bez konserwantów i barwników rozmawiamy z dr Tadeuszem Oleszczukiem

Beata Maj

Beata Maj

Aktualizacja
dr n med. Tadeusz Oleszczuk, specjalista ginekologii i położnictwa, lekarz holista
dr n med. Tadeusz Oleszczuk, specjalista ginekologii i położnictwa, lekarz holista AKPA

Dodatki chemiczne w żywności

Prosty skład

Najzdrowszy chleb jest wypiekany z certyfikowanej mąki i nie zawiera dodatków chemicznych
Najzdrowszy chleb jest wypiekany z certyfikowanej mąki i nie zawiera dodatków chemicznych123RF/PICSEL

Produkty z zamiennikami cukru wcale nie muszą być zdrowsze

Kupując nabiał, czytajmy skład na opakowaniu. Im jest krótszy, tym lepiej
Kupując nabiał, czytajmy skład na opakowaniu. Im jest krótszy, tym lepiej123RF/PICSEL

Czy zdrowe jedzenie musi być drogie?

Te produkty to żywność wysokoprzetworzona

  • cukier, syrop glukozowo-fruktozowy
  • sól
  • utwardzone tłuszcze
  • konserwanty
  • barwniki
  • sztuczne aromaty i wzmacniacze smaku 
  • Słodycze (czekolady, batony, ciastka, cukierki)
  • Słone przekąski (chipsy, krakersy, paluszki)
  • Słodkie napoje gazowane i energetyzujące
  • Gotowe dania i fast foody (mrożona pizza, nuggetsy, burgery)
  • Produkty instant (zupy w proszku, sosy instant)
  • Niektóre rodzaje pieczywa cukierniczego i słodzone płatki śniadaniowe
  • Parówki i wiele rodzajów wędlin
  • Słodzone jogurty i napoje mleczne