Jedz regularnie, a będziesz wyglądać młodziej. 5 produktów, które najlepiej wspierają kondycję skóry
Regularne jedzenie konkretnych warzyw i owoców może sprawić, że będziesz wyglądać 10 lat młodziej. Brzmi dość fantastycznie, prawda? Chociaż dieta złożona z tych produktów nie jest cudownym sposobem na odmłodzenie, to rzeczywiście ma ogromny wpływ na nasz wygląd. Nie tylko opóźnia procesy starzenia, ale także nas zmienia. Jędrna, promienna skóra, mniej zmarszczek i złagodzone obrzęki - to zdecydowanie wpływa na nasz wizualny wiek. Co więc warto jeść, aby się odmłodzić?

"Jesteś tym, co jesz" - słynne zdanie ma więcej wspólnego z nauką, niż z filozofią i powoli zaczynamy się do tego przekonywać. Nasza dieta bezpośrednio przekłada się bowiem nie tylko na to, jak się czujemy, ale także na to jak wyglądamy. Szczególnie cenna w walce o młodość, zarówno tę wewnętrzną jak i zewnętrzną, jest pewna grupa produktów. Ich włączenie do codziennej diety może nas odmłodzić. Dlaczego?
Te produkty sprawią, że będziesz wyglądać 10 lat młodziej. O co tutaj chodzi?
Jedna z popularnych platform internetowych, traktująca głównie o pielęgnacji skóry i zdrowym stylu życia, wytypowała 5 produktów, które spożywane regularnie mają sprawiać, że wyglądamy nawet 10 lat młodziej.
Do wysnucia tego wniosku posłużono się porównaniem diety Amerykanów i Koreańczyków oraz twierdzenia, że ci pierwsi zwykle wyglądają 15 lat starzej, a ci drudzy nawet 10 lat młodziej, a przyczyną tej różnicy, oprócz pielęgnacji skóry, z której Korea słynie, jest właśnie codzienne menu.
My podejdziemy jednak do tematu nieco bardziej "na chłodno" i wyjaśnimy, że te produkty, chociaż wcale nie są najbardziej typowymi koreańskimi przysmakami, naprawdę wpływają na młody wygląd.
Zobacz też: Koreańskie sposoby na piękne, długie i gęste włosy. Proste triki, które możesz stosować w domu
Dlaczego warto jeść pomidory? Mają wpływ na młody wygląd
1. Pomidor
Kluczowymi dla młodego wyglądu składnikami pomidorów są likopen oraz witamina C. Dzięki nim czerwone warzywa działają jak filtr przeciwsłoneczny, tyle że od wewnątrz.
Likopen neutralizuje wolne rodniki, jakie powstają pod wpływem promieniowania UV i zmniejsza stres oksydacyjny - obydwa te zjawiska przyspieszają starzenie się skóry. Regularnie spożywane pomidory zmniejszają więc ryzyko (lub opóźniają pojawienie się) zmarszczek i przebarwień. Zostało to nawet udowodnione naukowo - w wynikach opublikowanych w 2011 roku czytamy, że osoby spożywające likopen po ekspozycji na słońce doznawały mniejszych uszkodzeń DNA skóry.
Witamina C w pomidorach działa inaczej, bo wspomaga produkcję kolagenu, rozjaśnia skórę i wyrównuje jej koloryt. W duecie z wyżej opisanym składnikiem tworzy więc całkiem niezłą przeciwstarzeniową moc. Warto dodać, że likopen najłatwiej wchłania się po obróbce cieplnej - pomidory warto więc podsmażyć lub ugotować, można także zajadać się przecierami i passatami.

Właściwości zdrowotne marchewki - poprawia jędrność skóry
2. Marchewka
Marchew to nie tylko naturalny samoopalacz, ale też prawdziwa tarcza antyoksydacyjna, a kluczowy w jej działaniu jest beta-karoten, czyli prowitamina A.
Beta-karoten gromadzi się w warstwie rogowej naskórka - dlatego nadaje jej piękny, złotawy odcień. Ale oprócz tego chroni skórę przed działaniem wolnych rodników i promieni UV.
Poza tym wykazuje właściwości przeciwzapalne, wspiera procesy odnowy komórkowej i co najważniejsze w kwestii młodego wyglądu - odpowiada za jędrność skóry.
Zobacz też: Cenny składnik diety w okresie menopauzy. Łagodzi uderzenia gorąca i zapobiega osteoporozie
Zielona herbata zmniejsza obrzęki i chroni kolagen w skórze
3. Zielona herbata
Zielona herbata działa dwutorowo. Z jednej strony - moczopędnie, co w kontekście młodego wyglądu ma niemałe znaczenie. Zatrzymana woda powoduje obrzęki, które zwłaszcza na twarzy, zdecydowanie dodają lat. Zielona herbata pomaga się z nimi uporać.
Z drugiej strony ów napar jest znany z wyjątkowo silnego działania antyoksydacyjnego. Jego główny składnik (EGCG) neutralizuje wolne rodniki, które niszczą kolagen i elastynę w skórze. Spowalniając niszczenie kolagenu zielona herbata ma istotny wpływ na jędrność skóry. Do tego działa przeciwzapalnie, pomaga cerze trądzikowej i naczynkowej, a według badań z 2003 roku może też zmniejszać przebarwienia i poprawiać koloryt.
Jaki wpływ na młody wygląd skóry mają owoce jagodowe?
4. Owoce jagodowe
Czyli maliny, truskawki, jagody, borówki, czarna porzeczka i aronia. Są źródłem antocyjanów, czyli kolejnych silnych przeciwutleniaczy, które spowalniają starzenie się skóry. Zawierają też dużo witaminy C wspomagającej produkcję kolagenu. Regularnie spożywane poprawiaja mikrokrążenie, dzięki czemu skóra staje się bardziej promienna. Łagodzą też stany zapalne i przebarwienia.
Awokado na zmarszczki - jak działa?
5. Awokado
O tym, że Victoria Bekham codziennie je awokado, aby w ten sposób zapobiec zmarszczkom, słyszęliśmy już wiele razy. Czy rzeczywiście tak jest trudno powiedzieć, ale jedno jest pewne - awokado ma ogromny wpływ na nasz młody wygląd. Dzięki kwasom tłuszczowym omega-9, witaminie E i luteinie działa jak dobry krem, tyle że od środka.
Nienasycone kwasy tłuszczowe odżywiają i nawilżają skórę, a ona staje się bardziej elastyczna i mniej podatna na zmarszczki. Witamina E wygładza skórę, a luteina chroni przed działaniem promieni - zarówno tych UV, jak i pochodzących z ekranów (światło niebieskie).
Co więcej awokado dba o barierę lipidową skóry, dlatego pomaga zatrzymać w niej wodę. Aby zauważyć dobroczynny wpływ tego owocu, wystarczy jeść pół dziennie.
5 produktów, które sprawią, że będziesz wyglądać młodziej
Pomidory, marchewka, zielona herbata, owoce jagodowe i awokado - te pięć produktów ma ogromny wpływ na kondycję naszej skóry i rzeczywiście sprawia, że wyglądamy młodziej. Nie możemy nikomu obiecywać, że po włączeniu ich do codzienniej diety wizualnie ubędzie nam aż 10 lat, ale ich wpływ na jędrność cery, ilość zmarszczek, przebarwienia i obrzęki jest udowodniony naukowo. Warto więc uczynić je elementem zdrowego, zbilansowanego codziennego menu i cieszyć się młodością na dłużej - i to nie tylko od zewnątrz. Tymbardziej, że możemy je kupić przez cały rok w każdym sklepie, a niektóre, tak jak chociażby pomidory, wielu z nas hoduje we własnych ogródkach.