Najzdrowsze jednogarnkowe danie PRL. Działa jak miotełka dla jelit, wspiera młody wygląd, a w nowej wersji jest idealne na diecie

Beata Łajca

Beata Łajca

Najzdrowsze jednogarnkowe danie PRL. Fasolka po bretońsku działa jak miotełka dla jelit, dba o młody wygląd i może być dobra na diecie
Najzdrowsze jednogarnkowe danie PRL. Fasolka po bretońsku działa jak miotełka dla jelit, dba o młody wygląd i może być dobra na diecie123RF/PICSEL

Czy fasolka po bretońsku jest zdrowa?

  • chroni DNA komórek przed uszkodzeniem, 
  • hamuje rozwój stanów zapalnych, 
  • zmniejsza ryzyko nowotworów, 
  • działa jak naturalny filtr UV, tyle że od środka.
Likopen, cenny składnik pomidorów, najlepiej działa po obróbce cieplnej. Lepiej przyswajamy także ten z pomidorów z puszki, niż z surowych
Likopen, cenny składnik pomidorów, najlepiej działa po obróbce cieplnej. Lepiej przyswajamy także ten z pomidorów z puszki, niż z surowych123RF/PICSEL

"Piękny Jaś" to skarbnica zdrowia. Działa jak miotełka dla jelit

  • rzadziej miewają zaparcia, 
  • nie mają napadów głodu,
  • wykazują niższy poziom glukozy we krwi, 
  • wolniej się starzeją - błonnik z fasoli zmniejsza bowiem stres oksydacyjny. 
"Piękny Jaś" to skarb, po który sięgamy za rzadko. Warto włączyć fasolę do diety w trosce o zdrowie
"Piękny Jaś" to skarb, po który sięgamy za rzadko. Warto włączyć fasolę do diety w trosce o zdrowie123RF/PICSEL

Fasolka po bretońsku zimą dla zdrowia. Te dodatki pomogą na infekcję

Królowa kuchni PRL wraca w nowej wersji. Bez uczucia ciężkości, ale z całą masą wartości zdrowotnych

  • Zmniejszamy ilość boczku, zostawiamy część tylko dla aromatu.
  • Wybieramy kiełbasę najlepszej jakości, może być drobiowa - jest mniej tłusta i zdrowsza.
  • Dodajemy mielonego indyka - będzie chudszy i zdrowszy, a danie zachowa solidną porcję białka pochodzenia zwierzęcego.
  • Aby jeszcze bardziej podkręcić wartości zdrowotne fasolki, dodajemy marchewkę i paprykę.

Fasolka po bretońsku w odchudzonej wersji. Idealna na diecie

  • ma dużo białka, zarówno roślinnego jak i zwierzęcego, a to jest kluczowe podczas mądrej i zdrowej redukcji masy ciała,
  • syci na długo, 
  • zachowuje niski indeks glikemiczny,
  • jest lekka dla żołądka,
  • zimą stanowi idealny comfort food - rozgrzewa, smakuje domem, poprawia humor - co również ma znaczenie, gdy chcemy zrzucić zbędne kilogramy.

Przepis na odchudzoną fasolkę po bretońsku

  • 500 g fasoli "piękny Jaś" 
  • 100 g wędzonego boczku 
  • 150 g kiełbasy drobiowej lub z szynki 
  • 300 g indyka mielonego (lub dodatkowej białej fasoli) 
  • duża cebula
  • 4-5 ząbków czosnku 
  • 1 czerwona papryka 
  • 2 średnie marchewki 
  • 1,5 kg pomidorów - mogą być z puszki 
  • 40 g koncentratu pomidorowego 
  • kilka kuleczek ziela angielskiego, 3 liście laurowe 
  • dużo majeranku 
  • łyżeczka papryki słodkiej i wędzonej 
  • sól i pieprz do smaku 
  • natka pietruszki do dekoracji

Najzdrowsze jednogarnkowe danie PRL