Ma prawie 59 lat i zachwyca smukłą sylwetką. Jaką dietę stosuje Cindy Crawford?
Beata Łajca
Jedna z "Wielkiej Szóstki" supermodelek lat 90. jest już przed 60. I dzisiaj, tak samo jak trzy dekady temu, zachwyca świetną formą. Jak to robi Cindy Crawford? Okazuje się, że całą dietę podporządkowała jednej zasadzie, która nie tylko zapewnia utrzymanie szczupłej sylwetki, (a tym, którzy potrzebują, pomaga także schudnąć), ale niesie ze sobą również szereg korzyści zdrowotnych. A co najważniejsze - wcale nie trzeba się głodzić.
Jedna z największych supermodelek lat 90. ma prawie 59 lat i wciąż zachwyca
Cindy Crawford urodziła się w DeKalb, w stanie Illinois, 20 lutego 1966 roku. A to znaczy, że za nieco ponad 2 tygodnie skończy 59 lat. W latach 80. i 90. była jedną z największych supermodelek. Wraz z Naomi Campbell, Lindą Evangelistą, Christy Turlington, Claudią Schiffer i Kate Moss tworzyła tzw. "Wielką Szóstkę", której wpływ na świat mody i popkulturę jest widoczny nawet dzisiaj.
Crawford próbowała też swoich sił w aktorstwie, chociaż tutaj nie odniosła tak spektakularnych sukcesów, jak w modelingu. Wystarczy wspomnieć rolę prawniczki Kate McQueen w filmie "Czysta Gra" z 1995 roku, za który otrzymała trzy nominacje do Złotej Maliny: w kategorii Najgorsza Aktorka, Najgorsza Gwiazda Filmowa i Najgorsza Ekranowa Para (z Williamem Baldwinem). Czy zasługiwała na miano tej najgorszej? Skoro ostatecznie Złotej Maliny nie dostała, to pewnie nie, ale nominacja daje do myślenia...
Chociaż niewielu poznało się na jej talencie aktorskim, to cały świat zachwycał się jej urodą i osobowością, a ona spotykała się z największymi gwiazdami Hollywood. Najpierw z Robertem De Niro, potem z Richardem Gere'em, z którym w 1991 wzięła ślub. 4 lata później para się rozstała, a Cindy spotykała się z kolejnymi sławami - warto wspomnieć chociażby o Johnym F. Kennedym Juniorze i Valu Kilmerze. W 1997 roku poznała przedsiębiorcę i byłego modela Rande'ego Gerbera. Pobrali się w 1998 roku, a dzisiaj mają dwoje dzieci: syna Presleya i córkę Kaię, a ich uroda jest idealnym dowodem na siłę genów.
Jednak nawet najlepsze geny można zaprzepaścić. A Cindy Crawford w wieku prawie 59 lat zachwyca urodą i smukłą sylwetką.
Zobacz też: Sharon Stone udowadnia, że wiek to tylko liczba. Na koncercie w Nowym Jorku wyglądała olśniewająco
Jaką dietę stosuje Cindy Crawford? Wszystkie produkty łączy jedna rzecz
Dziesiątki, a może nawet setki razy, pytano ją o to, jaką dietę stosuje. W końcu, jeszcze w zeszłym roku, wraz z kalifornijską firmą produkującą żywność organiczną, wydała "Cindy's Essentials" czyli swój plan posiłków. Wszystkie dania, które się w nim pojawiają, łączy jedna rzecz.
Wszystkie produkty, z których zostały skomponowane posiłki w planie Cindy Crawford, mają niski indeks glikemiczny.
Indeks glikemiczny (IG) to skala (od 0 do 100), która określa, jak szybko produkt podnosi poziom glukozy we krwi. Im niższy IG, tym wolniejsze trawienie i stabilniejszy poziom cukru. Im wyższy - tym skoki cukru są szybsze i gwałtowniejsze.
Co je Cindy Crawford? Jej dieta musi się opierać, przede wszystkim, na tych produktach:
- warzywa nieskrobiowe, np.: brokuły, cukinia, papryka, szpinak, kapusta;
- produkty pełnoziarniste, np.: ciemny chleb, brązowy ryż, kasza gryczana, płatki owsiane;
- strączki, m.in: soczewica, ciecierzyca, fasola, groch;
- chude białko, czyli ryby, drób, jaja, tofu;
- zdrowe tłuszcze, np.: awokado, orzechy, oliwa z oliwek;
- owoce o niskim IG, m.in: jabłka, jagody, grejpfruty, wiśnie;
- fermentowane produkty mleczne, czyli jogurt i kefir.
Cindy musi mieć też swoją listę produktów zakazanych. To te z najwyższym IG:
- białe pieczywo, biały ryż, biały makaron - bardzo szybko podnoszą poziom glukozy we krwi;
- słodycze, cukier, miód - powodują szybkie skoki insuliny, a co za tym idzie, zwiększają apetyt;
- słodzone napoje;
- żywność przetworzona - fast foody, gotowe dania, batony;
- płatki śniadaniowe z cukrem - nawet te, które udają, że są fit, mają wysoki IG;
- ziemniaki i frytki - zwłaszcza te pierwsze, w wersji gotowanej, mają wyjątkowo wysoki IG;
- posiłki oparte na białej mące, takie jak naleśniki, pączki, gofry itp.
Dieta o niskim IG to jeden z najskuteczniejszych sposobów odchudzania
Dieta oparta wyłącznie na produktach z niskim indeksem glikemicznym jest jedną z najskuteczniejszych w walce z nadprogramowymi kilogramami. Bez efektu jojo i bez głodówek. Dania, na których bazuje, sycą na długo, dostarczają wszystkich niezbędnych składników odżywczych i stabilizują poziom cukru we krwi. Wystarczy dodać do tego deficyt kaloryczny (czyli komponowanie menu tak, aby zawierało mniej kalorii, niż spalamy każdego dnia) i mamy idealny przepis na spalanie tłuszczu, a co za tym idzie - piękną sylwetkę.
Jak odchudza dieta o niskim IG? Ma 4 wielkie zalety:
- zapobiega odkładaniu się tłuszczu - stabilizuje poziom cukru, a to właśnie skoki insuliny są odpowiedzialne za jego magazynowanie;
- daje uczucie sytości na długo - dzięki temu, nie ma ochoty na podjadanie między posiłkami;
- reguluje metabolizm - organizm funkcjonuje lepiej, gdy nie podlega gwałtownym wahaniom poziomu glukozy;
- wspiera mięśnie - zawiera sporo białka i zdrowych tłuszczy, dieta nie powoduje więc utraty masy mięśniowej, wręcz przeciwnie.
A to jeszcze nie wszystko. Dieta oparta na produktach o niskim indeksie glikemicznym zapewnia energię na cały dzień, bez nagłych skoków i spadków. A to znacząco poprawia samopoczucie i efektywność, zarówno na treningach, jak i w pracy. Zmniejsza też ryzyko insulinooporności i cukrzycy typu 2. Oprócz tego sprzyja zdrowiu jelit, bo składniki z niskim IG są bardzo często bogate w błonnik. Jak skomponować menu z niskim indeksem glikemicznym? Oto przykładowy jadłospis.
Przykładowy jadłospis w diecie z niskim IG
I śniadanie - owsianka na mleku roślinnym z owocami i orzechami
- 50 g płatków owsianych
- 200 ml mleka roślinnego
- 1/2 jabłka pokrojonego w kostkę
- 1 łyżeczka cynamonu (stabilizuje cukier we krwi)
- 1 łyżka orzechów włoskich
- 1 łyżeczka siemienia lnianego
II śniadanie - kanapka z pełnoziarnistego chleba z awokado i jajkiem
- 1 kromka chleba pełnoziarnistego
- 1/2 awokado rozgniecione widelcem
- 1 jajko na twardo pokrojone w plasterki
- pomidor
- Sól, pieprz, opcjonalnie - oliwa
Obiad - pieczony łosoś z kaszą gryczaną i warzywami
- 120 g łososia pieczonego z cytryną i ziołami
- 50 g kaszy gryczanej
- warzywa duszone na oliwie (np. brokuły, cukinia, papryka)
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek
Podwieczorek - jogurt naturalny z migdałami i borówkami
- 150 g jogurtu naturalnego
- 1 garść borówek
- 1 łyżka migdałów
- 1 łyżeczka nasion chia
Kolacja - sałatka z kurczakiem, rukolą i dressingiem jogurtowym
- 100 g grillowanej piersi z kurczaka
- 1 garść rukoli
- 1/2 ogórka pokrojonego w plasterki
- 5 pomidorków koktajlowych
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- dressing: 2 łyżki jogurtu naturalnego, 1/2 łyżeczki musztardy, sok z cytryny