Lambeth cake, mocha mousse, a może tort bez tortu? Cukiernicze trendy weselne w 2025 roku

Beata Łajca

Beata Łajca

Jeśli ktoś planuje ślub w 2025 roku, to właśnie przyszedł czas na decydującą fazę przygotowań. Suknia panny młodej powinna już nabierać kształtów, sala z pewnością jest już zarezerwowana, pora więc zadecydować jak będzie wyglądał najważniejszy deser w życiu nowożeńców. W 2025 roku w weselnym cukiernictwie króluje kilka motywów, a w "halo tu polsat" opowiedziała o nich prawdziwa specjalistka.

Tort weselny 2025
Tort weselny 2025AKPA

W Walentynki w naszym studio gościliśmy cukierniczkę Agnieszkę Paczóską, która przybliżyła nam trendy w tortach weselnych w 2025 roku i przypomniała, że warto już teraz zarezerwować pracownię cukierniczą, bo kolejki do tych najlepszych bywają naprawdę duże. A w modzie tortowej jest w czym wybierać! Najmodniejsze torty ocierają się o skrajności - jedne nawiązują do przeszłości, drugie są bardzo nowoczesne, a trzecie... wcale nie są tortami. Pewne jednak jest, że bez względu na to, którą dekorację wybiorą przyszli małżonkowie, liczy się też to, co znajdzie się w środku deseru. Bo nikt już chyba nie chce słyszeć kultowego "dobry, taki nie za słodki" na własnym weselu.

Torty na wesele w 2025 roku. Powrót do przeszłości, czyli lambeth cake

"Torty są bardzo różne, tak jak różne są pary młode", mówiła Agnieszka Paczóska w rozmowie z Kasią Cichopek i Maćkiem Kurzajewskim. Jednak jednym z najważniejszych trendów cukierniczych w 2025 są torty w stylu vintage, a konkretnie - lambeth cake. Co to takiego?

"Wracamy do przeszłości, z jednej strony. Tutaj mamy taki styl angielski, z lat dwudziestych, lambeth cake. Zdobienia robi się kremem i tylką cukierniczą. Mamy też przysłowiową wisienkę na torcie", tłumaczyła nasza gościni, prezentując piętrowy tort w odcieniach różu.

tort w stylu lambeth cake
tort w stylu lambeth cakeAKPA

Wracają też figurki par młodych stawiane na szczycie tortu - niegdyś symbol weselnego kiczu. Teraz przyjmują jednak nieco inne formy, mogą być wykonane z masy cukrowej i ucharakteryzowane tak, aby przypominać nowożeńców.

"Przez długi czas nie były w łaskach cukierników, ale teraz wracają. To jest trochę temat z przymrużeniem oka. Mogą być to plastikowe figurki, takie gotowe, ale mogą być też wykonane na zamówienie i podobne do pary młodej", wyjaśniła cukierniczka i dodała, że na tortach w 2025 roku lądować będą nie tylko sami młodzi, ale też ich czworonożni przyjaciele - psy i koty, oczywiście w formie figurek.

Tort weselny 2025 w najmodniejszym kolorze - mocha mousse

Całkowitym przeciwieństwem lambeth cake są torty nowoczesne i minimalistyczne, które będą równie, jeśli nie nawet bardziej, popularne. Takie wypieki charakteryzują się bardzo prostą formą i oszczędną dekoracją. A do studia "halo tu polsat" Agnieszka Paczóska przyniosła tort w najmodniejszym kolorze sezonu, który pojawia się w modzie i fryzjerstwie, a teraz wtargnął także na weselne stoły.

"Tutaj mamy przykład w najmodniejszym kolorze w tym sezonie, czyli mocha mousse. Pojawia się też kokarda. Ten temat jest bardzo popularny", mówiła nasza gościni. Mocha mousse to ciepły, jasny brąz, jak sama nazwa wskazuje, kojarzący się z kawą z mlekiem. Na nowoczesnym, gładkim, piętrowym torcie, prezentuje się bardzo apetycznie.

tort w kolorze mocha mousse
tort w kolorze mocha mousseAKPA

Drugi nowoczesny tort, jaki mogliśmy zobaczyć w studio, robił jeszcze większe wrażenie. "Sztandarowy przykład tortu bardzo nowoczesnego, monochromatycznego, minimalistycznego, w klasycznej, surowej bieli", mówiła cukierniczka. Ten tort był wyjątkowo wysoki i, jak zdradziła nam nasza gościni, zazwyczaj przy tego typu wypiekach pojawiają się atrapy - elementy niejadalne.

W modzie tortowej w 2025 roku jest też coś dla maksymalistów. W trendach są bowiem obficie dekorowane kwiatami torty w żywych, jaskrawych i kontrastujących ze sobą kolorach. Ten, który widzieliśmy w studio przybrał barwę intensywnego oranżu.

Intensywnie pomarańczowy tort z żywymi kwiatami
Intensywnie pomarańczowy tort z żywymi kwiatamiAKPA

Zadowoleni będą też przyszli małżonkowie zatroskani o o los planety, lub... o stan swojego konta.

"Tort w stylu eko - można powiedzieć, że jest ekologiczny i ekonomiczny, przy okazji. Użyte są tutaj tylko naturalne materiały, owoce, jeżeli kwiaty - to tylko jadalne", wyjaśniła Agnieszka Paczóska i zwróciła uwagę, że torty eko przybierają płaską formę, co jest duży kontrastem obok prezentowanych wcześniej wielopiętrowych wypieków.

Co zamiast tortu na wesele w 2025 roku?

Naprawdę trudno sobie wyobrazić wesele bez pięknego deseru wjeżdżającego na środek sali tuż po północy. Ale w 2025 roku młode pary mogą puścić wodze fantazji. Zamiast tradycyjnego wypieku złożonego z warstw kremu i biszkoptu mogą zdecydować się na wieżę z babeczek.

"Może być to pewna alterntywa dla tortu, taki tort babeczkowy, który jest wysoką wieżą", mówiła Anna Paczóska prezentując wielopiętrową szklaną paterę zapełnioną cupcake'ami dekorowanymi kremem. Nasza gościni zwróciła uwagę, że taka forma deseru jest wyjątkowo łatwa w serwowaniu. Odnajdzie się też w nieco innej roli, czyli na słodkich stołach, które w 2025 roku będą równie popularne co w poprzednich sezonach. Na takiej weselnej wieży mogą się też znaleźć desery w formie monoporcji lub makaroniki. Tutaj przyszłych małżonków ogranicza tylko wyobraźnia.

Agnieszka Paczóska prezentuje tort babeczkowy
Agnieszka Paczóska prezentuje tort babeczkowyAKPA

A kiedy zdecydują się już na to, jak będzie wyglądał ich tort, powinni zwrócić uwagę na jego smak. W końcu za piękną dekoracją musi iść równie zachwycające wnętrze.

Najmodniejsze smaki tortu weselnego w 2025 roku

Nasza specjalistka nie miała wątpliwości, że najmodniejszym smakiem tortu weselnego w 2025 będzie pistacja, która świetnie się łączy z wiśnią i maliną. Z pewnością pojawią się też torty o smaku dubajskiej czekolady, która zawojowała cukiernie i stała się internetowym viralem. Latem królować będą lekkie smaki owocowe, z nowoczesnymi akcentami, np. aromatem kwiatu bzu.

Z mody nadal nie wychodzi klasyka, jak biała czekolada z malinami, smaki egztoczyczne, truskawki, a jesienią - smak orzechowy w zestawieniu z czekoladą. Po za tym tort weselny w 2025 roku nie składa się tylko z biszkoptu i kremów. Powinna znaleść się w nim także chrupka, mus lub żelka - albo nawet wszystkie jednocześnie.

halo tu polsat
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?