Jest bardzo smaczna i świetnie oczyszcza organizm. Nazywają ją zielonym rosołem
Jesteś znudzony pomidorową i rosołem? A może masz ochotę na zdrową zupę, której wykonanie kosztuje grosze. Jeśli tak, to mamy dla ciebie bardzo ciekawy przepis. Chodzi o smaczną i pożywną zupę z wiosennych pokrzyw. To proste i szybkie danie, które pozywanie cię zaskoczy.

Wiosna to doskonały czas, aby wykorzystać w kuchni zielone skarby od matki natury. Jednym z nich jest pokrzywa - roślina o dużych właściwościach leczniczych. Niewiele osób wie, że pokrzywa ma działanie antybakteryjne, przeciwutleniające oraz detoksykujące. Znajduje się w niej wiele witamin i minerałów między innymi - C, K, B2, beta-karoten, żelazo, wapń, cynk, krzem, chlorofil (działa detoksykująco) oraz flawonoidy. To także smaczny składnik zup, sałatek oraz różnych sosów.
Zupa z pokrzyw ciekawie smakuje (ma lekko orzechowy posmak) i ma intrygujący aromat. Jej spożywanie może przyczynić się do wzmacniania odporności oraz oczyszczania organizmu z toksyn. To roślina, która wspiera pracę wątroby, nerek, działa moczopędnie i przeciwzapalnie.
Kiedy zatem zbierać pokrzywę? Najlepiej przełomem kwietnia i maja - to właśnie wtedy roślina jest młoda i ma największą wartość. Podczas zbiorów warto mieć na uwadze, że powinno się wybierać rośliny, które są oddalone od dróg i zanieczyszczeń. Kiedy znajdziesz już odpowiedni okaz (roślina nie powinna kwitnąć), zerwij garść górnych listków w rękawiczkach.
Przepis na smaczną bombę witaminową, czyli szybka zupa z pokrzyw
Zupa z pokrzyw to naturalny detoks dla organizmu. Jest lekka, kremowa oraz odżywcza. To idealna propozycja na szybki wiosenny obiad lub kolację.

Składniki potrzebne od przygotowania porcji dla 4 osób:
- 2 garście młodych listków pokrzywy (sparzone wrzątkiem)
- 1 biała cebula
- 2 ziemniaki
- 1 duża marchew
- 3 ząbki czosnku
- 4 jajka ugotowane na twardo
- 1 litr bulionu warzywnego lub drobiowego
- sól
- pieprz
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- gałka muszkatołowa do smaku
Dodatki do podania:
- łyżka śmietany 18%
- świeży koperek (opcjonalnie)
- grzanki
Sposób przygotowania:
Przygotowywanie zupy zacznij od przelania wrzątkiem listków z młodej pokrzywy. Odsącz je z wody i drobno posiekaj na desce. Następnie pokrój cebulę, czosnek, marchewkę i ziemniaki (w kostkę).
W średniej wielkości garnku podsmaż na oliwie z oliwek posiekaną drobno cebulkę i czosnek - do czasu aż się zeszklą. Po chwili dodaj marchew i ziemniaki. Po upływie około 3 minut zalej warzywa bulionem i wszystko ze sobą wymieszaj. Gotuj pod przykryciem na średnim ogniu przez około 25 minut - aż warzywa będą miękkie.
Do garnka dorzuć pokrojone listki pokrzywy i gotuj z warzywami przez około 5-7 minut. Następnie zblenduj zupę na krem i dopraw solą oraz pieprzem.
Zupę z pokrzyw podawaj z chrupiącymi grzankami oraz ugotowanym na twardo jajkiem. Na koniec ozdób danie kleksem śmietany oraz świeżym koperkiem lub jadalnymi kwiatami. Smacznego!

Zobacz też: