Biała kiełbasa z emulsją chrzanową i francuskimi ziemniakami – spotkanie tradycji z nowoczesnością
W kuchni programu „halo tu polsat” Mateusz Gessler przygotował coś naprawdę wyjątkowego – danie wielkanocne, które łączy tradycję z nowoczesnością. Biała kiełbasa z emulsją chrzanową, młodymi ziemniakami i koperkiem zachwyca smakiem i nie wymaga dużo pracy. Szczególnie jeśli skorzystamy ze wsparcia wielofunkcyjnej maszynki, która sporą część pracy wykonała za szefa kuchni!

Dla tych, którzy nie lubią tkwić godzinami w kuchni, ale kochają dobre jedzenie, mamy wspaniałą wiadomość. Do przygotowania tego przepisu Mateusz Gessler wykorzystał MultiPower Serie 6 MFWS682B marki Bosch, maszynkę, która nie tylko mieli mięso, ale też szatkuje warzywa, wyciska soki, miele przyprawy, robi domowe kiełbaski i ciasteczka. Z nią przygotowanie nawet najbardziej dopracowanego dania staje się przyjemnością. A już w szczególności przydaje się przed świętami, kiedy pracy w kuchni mamy naprawdę sporo.
Biała kiełbasa z emulsją chrzanową i francuskimi ziemniakami
Składniki (na 4 osoby):
- 600 g białej kiełbasy rzemieślniczej
- ok. 150 g chrzanu ze słoika (lub świeżo startego)
- 800 ml śmietany 30%
- 10 sztuk młodych ziemniaków lub ziemniaków francuskich
- 5 jajek ugotowanych na twardo
- miód - do smaku
- świeży koperek - do smaku
- sól, pieprz, gałka muszkatołowa, liść laurowy, ziele angielskie - do smaku
- mikroliście i kwiaty jadalne - do dekoracji
Przygotowanie:
Ziemniaki dokładnie szorujemy i gotujemy w mundurkach w osolonej wodzie. W międzyczasie parzymy białą kiełbasę w wodzie z liściem laurowym i zielem angielskim. W oddzielnym garnku redukujemy śmietanę o około 15 proc., dodając do niej chrzan, który zetrzemy w urządzeniu wykorzystał MultiPower Serie 6. Na koniec doprawiamy solą, pieprzem, miodem i szczyptą gałki muszkatołowej. Kiedy emulsja będzie gotowa, dodajemy pokrojoną kiełbasę, przekrojone na pół ugotowane ziemniaki, jajka starte na tarce w maszynce i drobno posiekany świeży koperek. Całość doprowadzamy do wrzenia, doprawiamy do smaku i podajemy z dekoracją z mikroliści oraz kwiatów.
Płatna współpraca