Bezowy lukier, żółtka na twardo i gotowana pomarańcza, czyli XIX-wieczne mazurki Lucyny Ćwierczakiewiczowej

Kamil Olek

Kamil Olek

Mazurki
Mazurki123RF/PICSEL

Mazurek lukrowy

  • 225 gramów mąki pszennej 
  • 110 gramów masła 
  • 250 gramów cukru pudru 
  • 1 żółtko  
  • 2 białka   
  • 220 gramów zblanszowanych migdałów 
  • 1/4 cytryny 

Mazurek z twardych żółtek z konfiturami

  • 7 ugotowanych na twardo żółtek 
  • 110 gramów masła 
  • 110 gramów mąki pszennej 
  • 110 gramów cukru pudru 
  • 25 gramów kandyzowanej skórki pomarańczowej 
  • 120 gramów konfitury porzeczkowej 

Mazurek z pomarańczami

  • 225 gramów mąki pszennej 
  • 110 gramów masła 
  • 325 gramów cukru pudru 
  • 1 jajko 
  • 1 średnia pomarańcza  
  • 225 gramów zblanszowanych migdałów 
  • 3 żółtka 
  • 1 łyżka soku z pomarańczy 
halo tu polsat
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?