To nie jest zwykła zupa rybna. Dodatki zmieniają wszystko

Beata Łajca

Beata Łajca

Jak jesień, to musi być dynia. A jak dynia, to musi być zupa, ale niekoniecznie w formie kremu. A gdyby tak z dyni zrobić zupę... rybną? Przepis Martina Gimeneza Castro łamie wszelkie konwenanse, a efekt jest zniewalający. Dodatek jarmużu i mleka kokosowego czyni z tego dania prawdziwy rarytas. A złociste pulpeciki z dorady, aż się uśmiechają z talerza. Musisz spróbować.

Zupa z dynią i rybnymi pulpecikami Martina Gimeneza Castro
Zupa z dynią i rybnymi pulpecikami Martina Gimeneza CastroAKPA

Jesienna zupa rybna z dynią, mlekiem kokosowym i jarmużem, jest aksamitna i aromatyczna. A dodatek chrupiących pulpecików pobija jej walory i sprawia, że jest wyjątkowo sycąca. Przepis szefa Martina Gimeneza Castro jest idealny na sezon dyniowy. To także dobry sposób na to, aby wprowadzić więcej ryb do swojej diety i zastosować zasadę zero waste w kuchni.

Jesienna zupa rybna z dynią, jarmużem, mlekiem kokosowym i pulpecikami

Składniki:

  • 3 dorady 
  • 1 dynia hokkaido 
  • 2 marchewki 
  • 1 seler 
  • 1 pietruszka 
  • 5 liści laurowych 
  • ziele angielskie 
  • 200g jarmużu toskańskiego 
  • 1 litr mleka kokosowego 
  • kawałek imbiru 
  • 100g koperku 
  • 2 białe cebule 
  • 1 łyżka mąki pszennej 
  •  2 ząbki czosnku 

Przygotowanie: 

Zacznij od filetowania ryb, ale nie wyrzucaj ości, głów i skóry — posłużą jako baza do wywaru. Przygotuj duży garnek, nalej do niego wody, wrzuć resztki z dorady i zacznij gotować. Obierz i pokrój marchewkę, pietruszkę i selera. Warzywa wrzuć do wody, dodaj liść laurowy i ziele angielskie. Doprowadź do wrzenia, potem zmniejsz ogień do minimum i gotuj przez godzinę.

Z rybnych filetów wyjmij kości i skórę, a mięso zmiel w maszynce. Dopraw rybę koperkiem, solą i pieprzem i dodaj mąkę. Dokładnie wymieszaj i uformuj z niej małe kulki. Rozgrzej na patelni odrobinę oleju i usmaż na nim rybne pulpeciki. Gotowe odłóż na talerz.

Zupa rybna Martina już gotowa. Teraz pora na pstrągahalo tu polsat

Ugotowany wywar przefiltruj przez sitko i odstaw. Weź drugi garnek i rozgrzej w nim odrobinę oleju. Posiekaj czosnek, cebulę i imbir, podsmaż chwilę, następnie zalej wywarem z ryby. Obierz dynię i pokrój w kostkę. Dodaj ją do wywaru i gotuj około 5 minut.

Potem wrzuć do zupy pulpeciki, posiekany jarmuż i gotuj kolejne 5 minut. Na koniec wlej mleko kokosowe i gotuj dalej, aż dynia będzie miękka.

Smacznego!

Zobacz także:

halo tu polsat
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas