Zakochasz się w tych pulpetach. Smakują jak danie z najlepszej restauracji
Karolina Szydłak
Dziś w ''halo tu polsat'' Jurek Sobieniak przygotował aromatyczne pulpety z białej kiełbasy w sosie grzybowym. To danie, które zrobi furorę na wielu rodzinnych spotkaniach. Jest nie tylko sycące, ale też genialnie smakuje. Dodatkową zaletą jest mała ilość wymaganych składników. Jesteśmy pewni, że ten przepis będzie murowanym hitem jesieni.
Przepis na pulpety z białej kiełbasy
Jurek Sobieniak to mistrz kuchni oraz właściciel kilku restauracji. Miłość do gotowania zaszczepiła w nim mama. Potrawy przygotowywane według jego przepisów smakują jak najlepszy, domowy posiłek. Pulpety z białej kiełbasy w sosie grzybowym będą idealną propozycją dla wszystkich smakoszy mięsa. To nie lada gratka również dla fanów grzybów. Radzimy jednak uważać podczas przygotowywania gotowania... ten aromat i smak naprawdę uzależniają!
Składniki na pulpety z białej kiełbasy w duszonych grzybach
- 500 g białej surowej kiełbasy
- 200 g białej cebuli
- 300 g podgrzybków
- 200 g kwaśnej śmietany
- 3 łyżki oleju rzepakowego rafinowanego
- bochenek chleba pszennego na zakwasie
- dodatki: pęczek natki pietruszki, pęczek koperku, jajko
Sposób przygotowania pulpetów z białej kiełbasy według Jurka Sobieniaka
Na początek musisz przygotować białą kiełbasę i wyjąć ją z osłonek. Następnie pokrój ją na 5 maksymalnie 6 części i uformuj w pulpety. W między czasie oczyść i pokrój grzyby oraz cebulę. Rozgrzej rondel, wlej olej i wsyp cebulkę. Po chwili dodaj kiełbasę i pokrojone grzyby. Zalej wszystko szklanką wody i duś pod przykryciem przez 20 minut.
Po odczekaniu 20 minut zdejmij pokrywkę i zredukuj objętość sosu o 10%. Na koniec dodaj do sosu kwaśną śmietanę i wszystko ze sobą dokładnie wymieszaj. Pulpety warto posypać na wierzchu natką pietruszki lub koperkiem. Podawaj je z grzankami z chleba pszennego. Jeśli chcesz dodatkowo uatrakcyjnić danie, to dodaj jajko. Może być sadzone lub na pół miękko. Smacznego!
Zobacz także: