Zupa w sam raz na czerwiec. Ewy Wachowicz chłodnik na botwince
My mamy swój chłodnik, na Bałkanach letnią porą raczą się taratorem, a w Hiszpanii gazpacho. Niemal każda kuchnia posiada odrębny i niepowtarzalny przepis na zimną zupę, która idealnie smakuje w upalne dni. Wszystkie łączy to, że bazują na sezonowych warzywach lub owocach - bo zupy owocowe na zimno to wielki przysmak, na przykład na Węgrzech. W Polsce chyba najbardziej popularną odmianą chłodnika jest ten zrobiony na bazie młodych buraczków ćwikłowych, czyli botwiny. Danie nie wymaga specjalnych składników ani niezwykłych umiejętności. Jest proste, udaje się każdemu i smakuje wybornie. Dziś przedstawiamy Wam przepis Ewy Wachowicz. Na czas wakacyjnej przerwy programu właśnie na naszej stronie znajdziecie sprawdzone przepisy gwiazdy kuchni "halo tu polsat".

Chłodnik na botwince można uznać za współczesną wersję klasycznego chłodnika litewskiego, którego podstawą była ugotowana botwina zmieszana ze zsiadłym mlekiem albo śmietaną, kefirem, jogurtem czy maślanką, podawaną z dodatkami - surowym ogórkiem, koperkiem i jajkiem na twardo, a w klasycznym wydaniu - szyjkami rakowymi. Pierwsze przepisy nakazywały użycie w chłodniku rosołu, zresztą cały chłodnik był podawany z kawałkami ryby albo cielęciny. Z czasem dawne przepisy ewoluowały, dziś chłodnika nie robi się raczej na mięsnych wywarach, nie dodaje się też do niego mięsa ani ryb. I właśnie taką współczesną, prostą i pyszną wersję zimnej zupy na botwinie proponuje Ewa Wachowicz. Przejdźmy zatem do jej przepisu.
Przepis na pyszny chłodnik na botwince według Ewy Wachowicz
- 1 l kefiru
- ½ l śmietany
- 1 pęczek botwiny
- 1 ogórek
- rzodkiewki
- 2 ząbki czosnku
- 1 pęczek koperku
- sok z ½ cytryny
- ½ łyżeczki cukru
- sól
- pieprz
- 4 jajka na twardo
Sposób wykonania:
Botwinkę dokładnie umyć. Łodyżki z liśćmi posiekać w drobne paski, podobnie zrobić z buraczkami. Do odrobiny zagotowanej wody dodać pół łyżeczki cukru i sok z połowy cytryny.
Dorzucić posiekaną botwinę. Gotować do miękkości, po czym wystudzić, umieszczając garnek w misce z wodą i lodem.
Kefir zmiksować ze śmietaną, dorzucić ogórek pokrojony w kosteczkę, posiekane w półtalarki rzodkiewki oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodać dobrze schłodzoną botwinkę oraz pęczek drobno pokrojonego koperku.
Chłodzić ok. 1/2 godziny w lodówce, podawać z przekrojonym na pół jajkiem na twardo.
Smacznego!
