Obiad jak w restauracji, a zrobisz go w domu. Pieczone udka z kaczki z puree pietruszkowym
Mięso kaczki cenione jest za swoją soczystość, głęboki smak i delikatnie wyczuwalną nutę dziczyzny, która odróżnia je od drobiu podawanego na co dzień. W połączeniu ze słodyczą jabłek oraz aromatem tymianku i czosnku nabiera wyjątkowej harmonii – kontrast słodkiego i wytrawnego sprawia, że danie zyskuje elegancki, restauracyjny charakter. Aksamitne puree z pietruszki dodatkowo podkreśla bogactwo smaków, wprowadzając kremową lekkość i subtelną nutę korzenną. To zestawienie tworzy wykwintny, a zarazem komfortowy posiłek, który świetnie sprawdzi się na niedzielny obiad w rodzinnym gronie.

W "halo tu polsat" przepis na pieczone udka z kaczki z puree pietruszkowym
Składniki:
- 6 udek z kaczki
- 3 jabłka
- Cebula
- 2 łyżki masła
- 2 łyżeczki suszonego czosnku
- 2 łyżeczki suszonego tymianku
- sól, pieprz
- 4-5 korzeni pietruszki (około 500 g)
- 2 liście laurowe
- 2 ziela angielskie
- 100 ml słodkiej śmietanki
Sposób przygotowania:
Udka z kaczki oczyścić, natrzeć mieszanką czosnku, tymianku, soli i pieprzu. Mięso ułożyć w naczyniu żaroodpornym, przykryć folią spożywczą i piec przez 60 minut 180 stopniach. Z jabłek wydrążyć gniazda nasienne, pokroić w ósemki i usmażyć na maślę przez kilka minut, a następnie przełożyć do naczynia z udkami. Wstawić naczynie ponownie do piekarnika i piec przez kolejne 20 minut już bez folii. W czasie, kiedy mięso się piecze, przygotować puree. Pietruszkę obrać, pokroić w kostkę i ugotować do miękkości w lekko osolonej wodzie z dodatkiem liści laurowych i ziela angielskiego. Pietruszkę odcedzić (usunąć liście i ziele) wlać śmietankę, dodać sól, pieprz, zimne masło i zblendować na gładko. Na puree wyłożyć udko z kaczki oraz upieczone jabłka. Udekorować świeżo zmielonym pieprzem i natką pietruszki.
Smacznego!
Zobacz też: