Grzanki z ubijaną fetą, karmelizowanymi jabłkami i orzechami włoskimi – idealna jesienna przekąska
Kremowa, lekko słona feta w połączeniu ze słodyczą karmelizowanych jabłek to duet, który potrafi zaskoczyć swoją delikatną harmonią. Gdy dodamy do tego chrupiące, lekko gorzkawe orzechy włoskie, całość nabiera wyjątkowej głębi – balansując między słodkim, słonym i wytrawnym. Takie zestawienie smaków sprawia, że zwykła grzanka zamienia się w wykwintną przekąskę, idealną zarówno na elegancką kolację, jak i niedzielny stół. Nieprzypadkowo w tym zestawie pojawia się także rozmaryn – jego wyrazisty, ziołowy aromat świetnie podbija smak pieczywa i pięknie łączy wszystkie składniki w jedną, spójną całość.

W "halo tu polsat" przepis na ubijaną fetę z karmelizowanymi jabłkami i orzechami włoskimi na grzance z rozmarynem
Składniki:
- 220 g sera sałatkowo kanapkowego
- 100 g twarogu półtłustego
- 4 łyżki jogurtu greckiego
- 3 jabłka ( słodka odmiana) ¾ łyżka masła OSM Łowicz
- świeży rozmaryn
- pieprz kolorowy ziarnisty
- 50 g orzechów włoskich
- pieczywo pszenno - żytnie
- 2 ząbki czosnku
Sposób przygotowania:
Na suchej patelni zgrillować kromki pieczywa i jeszcze gorące natrzeć czosnkiem. Ser, twaróg i jogurt grecki zblendować na gładko, a następnie połączyć z rozmarynem. Orzechy włoskie uprażyć na suchej patelni. Jabłka obrać. Pokroić na mniejsze kawałki, smażyć na maśle do miękkości. Na grzanki wyłożyć fetę, jabłka i posypać orzechami. Doprawić kolorowym pieprzem i udekorować rozmarynem.
Smacznego!
Zobacz też: