Przepis Ewy Wachowicz na rosół na zagrodowym kurczaku z domowym makaronem
Jak Polska długa i szeroka rosół z makaronem jest jednym z ulubionych polskich dań, którymi delektujemy się najczęściej podczas niedzielnego obiadu. Są i tacy, którzy mogliby jeść rosół każdego dnia, jego bogaty smak z powodzeniem rekompensuje im bowiem aromat każdej innej zupy. Złoty rosół sprawdzi się też w święta - bo choć w Wielkanoc stoły uginają się pod ciężarem mięs, sałatek i żurku, wielu z nas już drugiego dnia świąt z utęsknieniem wypatruje na stole klasycznego rosołu i schabowego. Dla fanów polskiego rosołu Ewa Wachowicz przygotowała specjalny przepis. Główną rolę odgrywa w nim pyszny zagrodowy kurczak, który smakiem przypomina dzieciństwo. Jeśli dodamy do tego domowy makaron, do zrobienia którego nie żałujemy żółtek, otrzymamy danie godne najlepszej restauracji.

Przepis Ewy Wachowicz na rosół na zagrodowym kurczaku
Składniki:
- 1 zagrodowy kurczak
- 3 marchewki
- 2 pietruszki
- 1 mały seler
- ¼ pora
- 1 cebula
- 1 gwiazdka anyżu
- 3 liście laurowe
- kilka ziarenek ziela angielskiego
- szczypta szafranu
- pęczek lubczyku
- pęczek natki pietruszki do podania
- sól
MAKARON DOMOWY
Składniki:
- ½ kg mąki
- 1 jajko
- 7-8 żółtek
Przygotowanie:
Sprawionego kurczaka podzielić na kawałki i przełożyć do garnka z zimną wodą. Dorzucić obrane marchewki, pietruszki i seler. Dodać opaloną nad ogniem cebulę i kawałek pora. Doprawić solą. Przykryć i doprowadzić do wrzenia. Zdjąć pianę (odszumować). Doprawić anyżem, liściem laurowym, zielem angielskim i szafranem. Dorzucić lubczyk i pod przykryciem gotować na małym ogniu przez ok 2 godziny. W tym czasie zrobić makaron.
Mąkę przesiać na stolnicę. Zrobić kopczyk i wybić do niego 1 całe jajko. Dodać żółtka. Wymieszać nożem, następnie zagnieść ciasto. Przykryć i zostawić w spokoju na 20-30 minut.
Ciasto rozwałkować bardzo cienko. Powiesić na drewnianym drążku. Gdy wyschnie, zwinąć w rulon i pokroić.
Ugotowany makaron przełożyć na talerze. Dodać ugotowaną marchewkę i zalać gorącym rosołem. Udekorować posiekaną natką pietruszki (ewentualnie możemy skorzystać z dobrego gotowego makaronu).
Smacznego!
Zobacz też: