Zapomnij o "zwykłym" spaghetti. Lekkie, kremowe Tagliolini al Limone zrobisz w 15 minut

Beata Maj

Beata Maj

Tagliolini al Limone
Tagliolini al Limone 123RF/PICSEL
Makaron tagliolini
Makaron tagliolini123RF/PICSEL

Przepis na 15-minutowy makaron tagliolini al limone

  • 200 g tagliolini (lub innego cienkiego makaronu, np. fettuccine)
  • 1 cytryna (skórka starta + 2 łyżki soku)
  • 50 g masła
  • 50 g startego parmezanu
  • 100 ml śmietanki 30% (opcjonalnie, dla kremowej wersji)
  • Sól i świeżo mielony czarny pieprz
  • Natka pietruszki do dekoracji (opcjonalnie)
  • Świeży, cienki makaron gotuje się bardzo szybko — pilnuj, żeby nie rozgotować. 
  • Używaj organicznej cytryny, żeby móc wykorzystać skórkę.
  • Sos najlepiej robić na małym ogniu, aby masło się nie przypaliło i aromaty cytryny nie zgorzkniały.