Dodaj do tych potraw cytrynę, a efekt przejdzie najśmielsze oczekiwania
Cytryna genialnie podkreśla smak potraw, jest niezastąpiona jako składnik dressingów, sosów i marynat. W pewnym towarzystwie sok z cytryny nie jest jednak naszym sprzymierzeńcem, wręcz przeciwnie - może szkodzić zarówno smakowi potrawy, jej strukturze, jak i naszemu zdrowiu. Zobaczcie więc, z czym warto łączyć cytrynę, a których połączeń tego owocu lepiej unikać.

Skąd się wzięły cytryny na naszych stołach?
Na początek trochę historii. Kolebką cytryny jest południowo-wschodnia Azji, z której drzewko cytrynowe zostało sprowadzone najpierw do Mezopotamii (prawdopodobnie ok. V w. n.e.), a następnie około X wieku przeniesione przez Arabów do Palestyny i Egiptu. Europejczycy mieli się zetknąć z cytryną w średniowieczu, kiedy to owoce trafiły na Stary Kontynent i zaczęły być uprawiane w basenie Morza Śródziemnego. Do Ameryki miały się dostać podczas swych wypraw Krzysztof Kolumb. Dziś największe plantacje drzew cytrynowych znajdują się w Stanach Zjednoczonych, we Włoszech, Grecji, Hiszpanii oraz w Meksyku.
Wartości odżywcze cytryn
W naszej szerokości geograficznej cytryny doceniamy przez cały rok. Latem wykorzystujemy ich orzeźwiający smak, zimą dodajemy do ciepłych, rozgrzewających napojów. Jeśli chodzi o wartości odżywcze, cytryny są źródłem witaminy C i E, witamin z grupy B, beat-karotenu, potasu, magnezu, sodu i żelaza.
Powszechnie cytryny są cenione za wysoką zawartość witaminy C, za sprawą której mają wzmacniać odporność i wspomagać funkcjonowanie układu immunologicznego. Ponadto cytryny mają wspierać organizm w oczyszczaniu z toksyn - stąd polecane jest picie rozcieńczonego w wodzie soku z cytryny - napój ten ma wspierać detoksykację. Uważa się, że flawonoidy zawarte w cytrynie korzystnie wpływają na procesy trawienne, stąd przekonanie o korzystnym działaniu cytryn w dbaniu o szczupłą sylwetkę.
Bogate w antyoksydanty owoce wspierają też organizm w walce z niedoskonałościami cery oraz trądzikiem. Dużo mówi się też o rozjaśniającym działaniu soku z cytryny, które jest wykorzystywane w produkcji kosmetyków. Wśród dobroczynnych działań cytryny warto też zwrócić uwagę na fakt, że jej sok dodany do ciepłej wody pomaga ograniczać objawy niestrawności. Cytryna stymuluje też produkcję żółci, a zawarty w niej potas jest pomocny w profilaktyce chorób układu krążenia.
Cytryna jest więc nie tylko idealną przyprawą, która poprawia smak potraw, ma też różnorodne działanie wspierające nasz organizm.
Pora więc na przyjrzenie się, w jakim towarzystwie jest najbardziej cenna, a z którymi produktami lepiej jej nie łączyć.
Do czego pasuje cytryna?
Ponieważ cytryna (głównie sok, ale też skórka) wzmaga smak, a czasem również poprawia przyswajalność niektórych składników odżywczych, warto pamiętać, z czym wypada najlepiej.
Sok z cytryny + woda
Lekko zakwaszona woda smakuje przyjemniej, nawadnia i dostarcza witamin obecnych w cytrynie (głównie witaminy C).
Cytryna + oliwa z oliwek
To połączenie soku z cytryny i oliwy daje klasyczny dressing, który podkreśla smak potraw, szczególnie sałatek.
Cytryna + zioła (np. pietruszka, mięta, imbir)
To połączenie wzbogaca smak i aromat potraw, jest często stosowane w kuchni śródziemnomorskiej. Genialnie sprawdza się też w napojach (gdy np. Połączymy cytrynę z imbirem i miodem).
Cytryna jako składnik marynat do mięsa i ryb
Sok z cytryny znakomicie "zmiękcza" mięso, dodaje mu smaku i kruchości, świetnie wpływa na strukturę po upieczeniu lub usmażeniu. Pomaga też uwydatnić smak.
Cytryna w herbatach i napojach rozgrzewających
Ważne, by nie dodawać jej do herbaty z liśćmi, ale gotowego naparu.

Z czym nie łączyć cytryny?
Niektóre połączenia soku z cytryny są problematyczne, szczególnie ze względów smakowych. Kwas cytrynowy może też popsuć strukturę niektórych składników potraw.
Nie łączymy cytryny z mlekiem i nabiałem - kwas cytrynowy powoduje zsiadanie się białek mleka, czyli jego warzenie.
Cytryny nie dodajemy też do bardzo gorących napojów lub potraw - zawarta w cytrynie witamina C jest wrażliwa na wysoką temperaturę, ulega rozkładowi podczas obróbki cieplnej.
Nie dodajemy cytryny do naparu herbaty z fusami, aby uniknąć powstawania cytrynianu glinu, który może być szkodliwy. Dodawanie soku z cytryny do napoju z fusami lub torebką herbaty, gdy jest gorąca, może powodować, że kwas cytrynowy wypłucze aluminium zawarte w fusach, tworząc cytrynian glinu. Dlatego zawsze wyjmujemy saszetkę z herbatą lub odcedzamy liście przed dodaniem cytryny.
Z cytryną ogólnie lepiej nie przesadzać - nadmiar kwaśnego soku może być bowiem szkodliwy dla szkliwa zębów, może nasilać zgagę, refluks i dolegliwości żołądkowe u wrażliwych osób. Sok z cytryn może też podrażniać błonę śluzową jamy ustnej.
Co ważne, sok z cytryny może także wchodzić w interakcje z różnymi lekami, może także pogarszać dolegliwości związane z nadkwaśnością żołądka albo wrzodami.
Cytryna nie będzie też dobrze smakować w połączeniu z czerwonym winem albo potrawami, do których je dodajemy. Kwas cytrynowy może wchodzić w konflikt smakowy z taninami w winie, dając nieprzyjemną nutę smaków, lepiej więc unikać soku z cytrusa w takim zestawie.
Cytryna robi furorę - od zup, przez sosy, po makarony i ryż
Cytryna ma bardzo szerokie zastosowanie w kuchniach świata. Jest cenionym i niezastąpionym dodatkiem do zup, sosów, marynat, kremów, dań z mięsa, ryb, ryżu i makaronu, nie wspominając o desearch. Sprawdźcie, czy znaliście wszystkie pomysły na wykorzystanie cytryny!
Zupy
- Kremy z warzyw z nutą cytryny, np. krem z brokuła z dodatkiem odrobiny soku z cytryny na końcu, aby nadać świeżości.
- Rozgrzewające i sycące zupy z soczewicy czy dyni - bez cytryny ich smak byłby niepełny!
- Zupy rybne i z owoców morza - sok cytrynowy często dodaje się do rybnych bulionów.

Sosy, dressingi, marynaty
- Sos cytrynowy albo sos cytrynowo-maślany - to klasyczny dodatek do ryb, krewetek, drobiu: powstaje z połączenia masła, soku z cytryny i ziół.
- Marynata cytrynowo-ziołowa do mięsa (kurczaka, indyka, jagnięciny), robimy ją, łącząc sok z cytryny, oliwę, czosnek i zioła (rozmaryn, tymianek, oregano).
- Dressingi do sałatek, np. winegret cytrynowy (oliwa, sok z cytryny, sól, pieprz) lub sos jogurtowy z cytryną jako składnik sałatek warzywnych.
- Sos do makaronu np. makaron z kremowym sosem cytrynowym - czyli kremowy sos z odrobiną soku i skórki cytrynowej.
Dania mięsne i rybne oraz owoce morza
- Dorsz w sosie cytrynowym — smażona lub pieczona ryba polana sosem cytrynowym.
- Kurczak w kremowym sosie cytrynowym to klasyczne danie, gdzie skropienie cytryną pod koniec dodaje świeżości i wydobywa smak.
- Kurczak "Piccata" to włoskie danie, w którym kotlet kurczaka jest smażony i polany sosem z masła, soku cytrynowego, kaparów oraz białego wina.
- Ryby z grilla z cytryną - czyli totalna klasyka: kropimy filet świeżym sokiem z cytryny tuż przed podaniem dla aromatu.
- Kotlety schabowe i mięsa pieczone z sosem cytrynowym albo marynatą cytrynową.
Dania z ryżem oraz makaronem
- Risotto cytrynowe z łososiem to klasyka kuchni włoskiej, gdzie sok i skórka cytrynowa nadają risotto lekkości i podkreślają smak.
- Tagliolini al limone, czyli makaron w prostym sosie cytrynowym (np. masło + cytryna + parmezan + skórka z cytryny)
- Makaron z kurczakiem i cytryną, czyli delikatny sos z cytryną, czosnkiem, oliwą i pietruszką.
Sałatki
- Sałatki z cytrynowym dressingiem, np. sałatka ze świeżych warzyw (pomidor, ogórek, cebula) polana sosem z soku cytryny, oliwy i ziół.
- Sałatki owocowe: dodatek soku cytryny hamuje ciemnienie owoców (np. jabłka, banany) i dodaje cytrusowej nuty.
Desery i wypieki
- Tarta cytrynowa z bezą - to klasyczny deser z kremem cytrynowym i warstwą bezy.
- Muffiny cytrynowe, babki cytrynowe, ciasta z cytryną.