Dodaj do tych potraw cytrynę, a efekt przejdzie najśmielsze oczekiwania

Beata Maj

Beata Maj

Sok z cytryny idealnie podbija smak ryb w każdej postaci
Sok z cytryny idealnie podbija smak ryb w każdej postaci123RF/PICSEL

Skąd się wzięły cytryny na naszych stołach?

Wartości odżywcze cytryn

Do czego pasuje cytryna?

Sałatka skropiona cytryną
Sałatka skropiona cytryną123RF/PICSEL

Z czym nie łączyć cytryny?

Cytryna robi furorę - od zup, przez sosy, po makarony i ryż

  • Kremy z warzyw z nutą cytryny, np. krem z brokuła z dodatkiem odrobiny soku z cytryny na końcu, aby nadać świeżości.
  • Rozgrzewające i sycące zupy z soczewicy czy dyni - bez cytryny ich smak byłby niepełny!
  • Zupy rybne i z owoców morza - sok cytrynowy często dodaje się do rybnych bulionów.
Cytryna świetnie podkręca smak rozgrzewających zup - z soczewicy, dyni czy kremu z warzyw
Cytryna świetnie podkręca smak rozgrzewających zup - z soczewicy, dyni czy kremu z warzyw123RF/PICSEL
  • Sos cytrynowy albo sos cytrynowo-maślany - to klasyczny dodatek do ryb, krewetek, drobiu: powstaje z połączenia masła, soku z cytryny i ziół.
  • Marynata cytrynowo-ziołowa do mięsa (kurczaka, indyka, jagnięciny), robimy ją, łącząc sok z cytryny, oliwę, czosnek i zioła (rozmaryn, tymianek, oregano).
  • Dressingi do sałatek, np. winegret cytrynowy (oliwa, sok z cytryny, sól, pieprz) lub sos jogurtowy z cytryną jako składnik sałatek warzywnych.
  • Sos do makaronu np. makaron z kremowym sosem cytrynowym - czyli kremowy sos z odrobiną soku i skórki cytrynowej.
  • Dorsz w sosie cytrynowym — smażona lub pieczona ryba polana sosem cytrynowym. 
  • Kurczak w kremowym sosie cytrynowym to klasyczne danie, gdzie skropienie cytryną pod koniec dodaje świeżości i wydobywa smak. 
  • Kurczak "Piccata" to włoskie danie, w którym kotlet kurczaka jest smażony i polany sosem z masła, soku cytrynowego, kaparów oraz białego wina.
  • Ryby z grilla z cytryną - czyli totalna klasyka: kropimy filet świeżym sokiem z cytryny tuż przed podaniem dla aromatu.
  • Kotlety schabowe i mięsa pieczone z sosem cytrynowym albo marynatą cytrynową.
  • Risotto cytrynowe z łososiem to klasyka kuchni włoskiej, gdzie sok i skórka cytrynowa nadają risotto lekkości i podkreślają smak.
  • Tagliolini al limone, czyli makaron w prostym sosie cytrynowym (np. masło + cytryna + parmezan + skórka z cytryny)
  • Makaron z kurczakiem i cytryną, czyli delikatny sos z cytryną, czosnkiem, oliwą i pietruszką.
  • Sałatki z cytrynowym dressingiem, np. sałatka ze świeżych warzyw (pomidor, ogórek, cebula) polana sosem z soku cytryny, oliwy i ziół.
  • Sałatki owocowe: dodatek soku cytryny hamuje ciemnienie owoców (np. jabłka, banany) i dodaje cytrusowej nuty.
  • Tarta cytrynowa z bezą - to klasyczny deser z kremem cytrynowym i warstwą bezy.
  • Muffiny cytrynowe, babki cytrynowe, ciasta z cytryną.
halo tu polsat
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?