Pecorino, pieprz i śliwki, czyli rzymskie spaghetti w zaskakującym wydaniu
W Rzymie kanon makaronowych klasyków wyznaczają proste receptury: pasta, ser pecorino romano i czarny pieprz tworzą cacio e pepe - jedną z najbardziej charakterystycznych potraw Wiecznego Miasta. W tej wariacji fundament pozostaje, lecz pojawia się element zaskoczenia - śliwki, smażone powoli z rozmarynem i podlane odrobiną brandy. To one nadają kremowemu sosowi owocowej słodyczy i lekkiego winiarskiego aromatu, kontrastując z pikantnością pieprzu i słonością sera.

Efekt to danie, które wciąż mówi językiem Rzymu, ale dopowiada go akcentem sezonowym i autorskim - prostym w formie, a zarazem nieoczywistym, tak jak współczesna włoska kuchnia, otwarta na reinterpretacje.
Przepis na spaghetti z pecorino, pieprzem i śliwkami
Składniki:
- 300 gramów makaronu spaghetti
- 3 łyżki oliwy extra vergine
- 8 średnich śliwek
- 2 gałązki świeżego rozmarynu
- 50 mililitrów brandy
- 200 gramów sera pecorino romano
- 1/2 łyżeczki świeżo mielonego pieprzu
- 2 łyżki soli gruboziarnistej
Sposób przygotowania:
Na zimną patelnię wlać oliwę i dodać gałązki rozmarynu. Postawić na niski ogień. Śliwki umyć, osuszyć, wypestkować i pokroić na ćwiartki, po czym wrzucić na patelnię. Smażyć powoli, aż puszczą sok i zmiękną. Podnieść temperaturę, wlać brandy i poczekać, aż alkohol odparuje. Zestawić z ognia.
Do dużej miski zetrzeć pecorino romano na drobnych oczkach, dodać świeżo zmielony pieprz i sos ze śliwek z patelni. Wymieszać, aby powstała gładka baza do sosu.
Makaron ugotować al dente w dużej ilości osolonej wody. Odcedzić, przełożyć do miski z sosem, dodać pół chochli wody z gotowania i energicznie wymieszać, aż powstanie kremowa konsystencja. Połowę śliwek wymieszać z makaronem, resztę ułożyć na wierzchu jako dekorację.