Zakwas Ewy Wachowicz już się kisi. To dobry moment, na wigilię będzie idealny!
Wigilia i Boże Narodzenie to czas, kiedy w kuchni królują stare, sprawdzone przepisy naszych babć i mam. Tradycji musi stać się zadość, a potrawy na świątecznym stole powinny smakować jak przed laty. W takich chwilach z pomocą przychodzi nam Ewa Wachowicz, która jest wierna sprawdzonym recepturom. Teraz, na tydzień przed wigilią, gwiazda "halo tu polsat" zachęca do nastawienia zakwasu na czerwony barszczyk. To idealny moment, by zakwas się ukisił.

Do wieczerzy wigilijnej został tydzień. To idealny moment, by nastawić zakwas z buraków, który wzbogaci smak tradycyjnego barszczu. Ewa Wachowicz podzieliła się właśnie z internautami zdjęciem swojego zakwasu, a przy okazji poleciła przepis.
Zrobienie zakwasu nie jest trudne, sporo na ten temat pisaliśmy tutaj. Tymczasem dziś dwa przepisy prosto z przepiśnika Ewy Wachowicz - jeden za zakwas, a drugi na pyszny, wigilijny barszczyk.
Zakwas na barszcz czerwony według Ewy Wachowicz
Składniki:
- 1 kg buraków ćwikłowych
- 3 l wody
- 1 łyżeczka kminku
- 30 g korzenia chrzanu
- 1 główka czosnku
- 3 łyżeczki soli
- szczypta cukru
- 1 kromka chleba razowego
Sposób przygotowania:
Buraki obrać i pokroić na kawałki. Przełożyć do słoika lub kamionki, zalać letnią przegotowaną wodą. Dodać kminek, chrzan, czosnek, sól, cukier i kromkę chleba. Odstawić pod przykryciem na 3-6 dni.

Przepis na wigilijny barszcz czerwony z zakwasem według Ewy Wachowicz
Składniki:
- 100 g - suszonych grzybów
- włoszczyzna (bez kapusty)
- 2 - liście laurowe
- 5 ziaren - ziela angielskiego
- 5 ziaren - pieprzu
- 2 ząbki - czosnku
- natka pietruszki
- zakwas z buraków
- cukier
- sól
- ½ - cytryny
- zakwas (przepis jak wyżej)
Sposób przygotowania:
Na 3-6 dni przed gotowaniem barszczu nastawić zakwas (przepis na zakwas znajdziecie wyżej).
Przygotować wywar z suszonych grzybów i warzyw (grzyby uprzednio namoczyć). Przyprawić liśćmi laurowymi, ziarnami pieprzu i zielem angielskim. Ugotować. Przecedzić. Czosnek przecisnąć przez praskę na gazę, zawiązać, wycisnąć sok do sklarowanego wywaru (pod koniec można też zanurzyć w bulionie całe zawiniątko). Dodać zakiszony barszcz. Dosmaczyć solą, cukrem i sokiem z cytryny - zupa powinna być słodko-kwaśna.
Podgrzać, ale nie dopuścić do wrzenia, bo barszcz straci kolor.
Podawać z posiekaną natką pietruszki.
Smacznego!
Zobacz też:






