Włoska klasyka w lekkim wydaniu. Pyszna pasta fresca ze szpinakiem i pomidorkami cherry

Redakcja
Dziś w ''halo tu polsat'' poczuliśmy włoski klimat. Wszystko dzięki obłędnej w smaku paście, która wypełniła studio aromatycznym zapachem. Ewa Olejniczak wraz z Katarzyną Kalicińską i Makarym Janowskim przygotowali w programie makaron ze szpinakiem i pomidorkami cherry.

Pasta fresca oznacza świeży makaron. To idealna propozycja na pyszny obiad lub elegancką kolację. Dzięki prostocie składników danie jest bardzo proste w przygotowaniu.
Składniki i sposób przygotowania dania
Składniki potrzebne do przygotowania ciasta:
- 1 kg mąki
- 6-8 jaj (w zależności od wielkości)
- sól himalajska
- mrożone liście szpinaku (rozmrozić, odcedzić wodę i zmiksować)
- semolina do podsypania
Dodatki do dania dla 6 osób:
- 2 sztuki cebulki szalotki
- 3 ząbki czosnku
- 300 g pomidorków cherry
- 150 gram świeżego szpinaku baby
- 100 g grana padano
- 50 ml oliwy
- natka pietruszki
- czarny pieprz mielony
Sposób przygotowania:
Na stolnicy przesiewamy mąkę, wbijamy jaja, dodajemy zmiksowany szpinak i sól. Wszystkie składniki łączymy a następnie masę zagniatamy do uzyskania jednolitej sprężystej kulki i na chwilę odkładamy ciasto, aby odpoczęło.
Do wałkowania możemy użyć tradycyjnego wałka lub prostej maszynki do makaronu. Wybieramy na maszynce grubość pasków i kroimy płaty ciasta na tagiatelle. Wyporcjowane ciasto można odłożyć do obeschnięcia w gniazdach lub rozłożyć na ściereczkach.
Szalotkę siekamy w drobną kosteczkę i przeciskamy przez praskę czosnek. Na patelnie wlewamy oliwę a następnie dodajemy szalotkę i czosnek oraz delikatnie podsmażamy. W międzyczasie gotujemy makaron. Pomidorki cherry kroimy na pół i dorzucamy do cebulki. Po upływie około 2 minut dodajemy makaron prosto z garnka oraz liście szpinaku, sól i świeżo mielony czarny pieprz. Gotową pastę przekładamy do dużej miski i posypujemy siekaną natką oraz tartym serem grana padano. Smacznego!
Zobacz też: