Różowe szaleństwo, czyli buraczane tagliatelle z kurczakiem lub krewetkami od Martina Gimeneza Castro
Karolina Szydłak
Czas ''zaprzyjaźnić'' się z burakiem - przepis od Martina Gimenza Castro na różowe tagliatelle z kurczakiem lub krewetkami jest murowanym hitem wielu rodzinnych obiadów lub kolacji. To proste i szybkie danie, które powinno smakować nawet tym najbardziej wymagającym. Wszystko dzięki umiejętnym połączeniu smacznych i aromatycznych składników.
Jeżeli chcesz, urozmaić swoje posiłki i szukasz czegoś nieoczywistego, a zarazem pysznego, to makaron z purée buraczanym, śmietanką i kurczakiem lub krewetkami na pewno przypadnie Ci do gustu. Danie dzięki burakom ma wyrazisty i delikatnie słodkawy posmak, co idealnie komponuje się z kremową śmietanką i soczystym kurczakiem.
Na uwagę zasługuje także apetyczny zapach potrawy. Wszystko dzięki świeżej i pachnącej bazylii.
Składniki i sposób przygotowania buraczanego makaronu z kurczakiem lub krewetkami
Składniki:
- 2 filety z kurczaka ze skórą
- 200g krewetek z ogonkami (surowe)
- 350g mąki pszennej
- 1 jajko
- 200g pieczonych buraków
- 1/3 szklanka ugotowanej wody
- 200g brukselki
- 2 ząbki czosnku
- 1 pęczek świeżej bazylii
- 1 szklanka śmietanki
- 18% olej uniwersalny
- sól
Sposób przygotowania:
Na początek upiecz zwinięte w folii aluminiowej z solą i olejem buraki w temperaturze 180 stopni (aż do uzyskania miękkości). Kiedy buraki ostygną, przygotuj z nich w blenderze puree - możesz je rozcieńczyć trochę wodą. Następnie wymieszaj mąkę z puree z buraka (zostaw 1 łyżkę puree do sosu), jajkiem oraz szczyptą soli.
Przygotuj ciasto na makaron i przed wałkowaniem zostaw je na około 30 minut w lodówce. Na patelni z olejem podsmaż posiekany czosnek, dodaj brukselkę i smaż wszystko przez około 5-6 minut. Następnie dodaj ugotowane tagliatelle, śmietankę i łyżkę puree.
Na osobnej patelni usmaż filet z kurczaka i na około 15 minut włóż całość dania do piekarnika na 180 stopni. Jeżeli robisz ten przepis z krewetkami, to możesz smażyć je razem z brukselkami.
Smacznego!
Zobacz też: