Wilgotny chlebek dyniowy w jednej misce - jesienny przysmak idealny do kawy lub herbaty

Karolina Szydłak

Karolina Szydłak

Chlebek dyniowy - idealne ciacho do kawy
Chlebek dyniowy - idealne ciacho do kawy 123RF/PICSEL

Obłędnie pyszny chlebek dyniowy - przygotujesz go w jednej misce

  • Przygotowanie: około 15 minut
  • Pieczenie:55-60 minut w 175-180°C

Jak zrobić wilgotny chlebek dyniowy bez miksera?

Jesienny chlebek dyniowy - zrobisz go w jednej misce i bez miksera
Jesienny chlebek dyniowy - zrobisz go w jednej misce i bez miksera 123RF/PICSEL
  • puree z dyni (ok. 250 g)
  • mąka pszenna (ok. 250 g)
  • cukier brązowy (150 g)
  • jajka (2 sztuki)
  • masło (150 g)
  • przyprawy: cynamon, gałka muszkatołowa, imbir (po pół łyżeczki)
  • proszek do pieczenia (1,5 łyżeczki)
  • opcjonalnie: orzechy włoskie, rodzynki, kawałki czekolady, żurawina 
  • 2 serki waniliowe lub kremowe (ok. 240 g)
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 1 małe jajko (roztrzepane)
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 1-2 łyżki mleka lub soku z cytryny
  • kilka kropel ekstraktu waniliowego