Ekspresowe i puszyste cynamonki. Smakują obłędnie i zrobisz je w 20 minut
Jesień pachnie cynamonem. To właśnie teraz puszyste cynamonki smakują najlepiej - przygotujesz je w zaledwie 20 minut, a ich słodki aromat wypełni cały dom. Są idealne do kawy, na leniwy wieczór filmowy lub jako szybki poczęstunek dla niespodziewanych gości. Nic dziwnego, że TikTok oszalał na punkcie tych słodkości!

Cynamonki to jeden z tych wypieków, które sprawiają, że dom od razu pachnie przytulnością i jesiennym klimatem. Klasyczna wersja wymaga trochę czasu, ale internet oszalał na punkcie ekspresowej wersji, którą przygotujesz w kilkanaście minut. Są mięciutkie, delikatnie maślane i cudownie pachną przyprawami. A dzięki cynamonowi nie tylko smakują obłędnie, ale też rozgrzewają i poprawiają nastrój - dokładnie to, czego potrzeba w długie, chłodne popołudnia i wieczory.
Dlaczego cynamonki jesienią to strzał w dziesiątkę?
Jesienią częściej szukamy słodkich i rozgrzewających smakołyków. Cynamonki idealnie wpisują się w ten klimat - smakowicie pachną i świetnie komponują się z kawą, kakao lub gorącą herbatą.

Internet kocha szybkie przepisy. I nic dziwnego, bo kto ma dziś czas na wielogodzinne wyrabianie ciasta drożdżowego? Ekspresowe cynamonki z TikToka podbijają serca właśnie dlatego, że są banalnie proste - bazują na gotowym cieście francuskim i kilku podstawowych składnikach. Dzięki temu w 20 minut możesz mieć na stole puszyste, złociste bułeczki, które wyglądają jak z dobrej cukierni.
Jesienią skuś się na ekspresowe cynamonki
Te małe, złociste ślimaczki są tak uniwersalne, że szybko staną się twoim jesiennym klasykiem. Świetne do kawy, na spotkania z przyjaciółmi, do lunchboxu albo jako słodka niespodzianka dla domowników. A co najlepsze - smakują nawet najbardziej wybrednym smakoszom słodkości.

Składniki na około 12 małych cynamonek:
- 1 opakowanie ciasta francuskiego (ok. 275 g)
- 3 łyżki masła
- 3 łyżki cukru brązowego (lub białego)
- 2 łyżeczki cynamonu
- 1 jajko
- cukier puder (do posypania) lub na lukier
Składniki na polewę:
- 50 g kremowego serka (twój ulubiony)
- 2 łyżki cukru pudru
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 1 łyżka mleka
Sposób przygotowania:
Rozwiń ciasto francuskie i posmaruj je roztopionym masłem. Wymieszaj cukier z cynamonem i równomiernie rozsyp na cieście. Zwiń całość w rulon i pokrój na plastry grubości ok. 2 cm. Ułóż je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, posmaruj roztrzepanym jajkiem i wstaw do piekarnika nagrzanego do 200°C. Piecz 15 minut, aż będą złociste i puszyste. Po wystudzeniu oprósz cukrem pudrem lub polej lukrem.
A jeśli chcesz jeszcze bardziej ulepszyć swoje cynamonki i zrobić efekt "wow", możesz przygotować polewę z kremowego serka. To bardzo proste - wystarczy, że wymieszasz 50 g kremowego serka z 2 łyżkami cukru pudru, 1 łyżeczką soku z cytryny i 1 łyżką mleka, aż powstanie gładka, kremowa masa. Polej nią lekko przestudzone cynamonki i od razu podawaj - aromat i smak zyskają zupełnie nowy wymiar. Smacznego!
Zobacz też:






