W poniedziałek nie tylko pomidorowa. Trzy pomysły na szybkie zupy na niedzielnym rosole
"Pomidorowa z rosołu z wczoraj" jest tak kultowa, że zasłużyła na własną piosenkę. W tysiącach polskich domów w poniedziałek właśnie ta zupa pojawia się na stole, ugotowana na bulionie serwowanym w niedzielę. Ale o ile aromatyczny rosół nikomu się nie nudzi, o tyle pomidorowej można w końcu mieć dość. Tymczasem z mięsnego wywaru w poniedziałkowe przedpołudnie można wyczarować dużo więcej. I to zaledwie w pół godziny.

Co zrobić z rosołu? Nie tylko pomidorową
Polskie panie domu nie potrzebują uczyć się zasad kuchni zero waste, bo mają w tym temacie ogromne doświadczenie, poparte mądrościami mam i babć, które już od pokoleń gotują z tego, co im zostało z poprzedniego dnia. A niedzielny rosół i poniedziałkowa pomidorowa to tylko jeden z przykładów sprytnego wykorzystywania resztek w kuchni. Ale porządny wywar może być bazą do wielu innych dań, a najbardziej oczywistym i szalenie przydatnym w zabiegane poniedziałki, są szybkie zupy.
Przygotowaliśmy trzy pomysły na dania, które przygotujesz w mniej niż pół godziny, wykorzystując bulion z poprzedniego dnia. Pierwsza zupa jest lekka i warzywna, idealna na wiosenny lunch. Druga - bardziej finezyjna, elegancka i sycąca. A trzecia - konkretna - z dodatkiem kiełbasy i kiszonej kapusty.
Lekka jarzynowa zupa z niedzielnego rosołu, czyli "minestrone" po polsku
Składniki:
- 3 szkl. rosołu
- 1 marchewka
- pół dużej lub jedna mała cukinia
- mała czerwona papryka
- pół puszki białej fasoli
- sól, pieprz, słodka papryka
- drobny makaron
- natka pietruszki do dekoracji
Przygotowanie:
Rosół postaw na małym ogniu i zacznij przygotowywać warzywa. Marchewkę obierz, pokrój w cienkie plasterki i wrzuć do garnka, gdy wywar zacznie się gotować. Cukinii nie musisz obierać, ta młoda nie potrzebuje także usuwania gniazd nasiennych. Pokrój ją na podłużne ćwiartki, a potem na plasterki. Paprykę zaś - w niewielkie paseczki. Po chwili do zupy dodaj cukinię, paprykę i fasolę. Gotuj nie dłużej niż 15 minut, doprawione do smaku. Zupę podawaj z ugotowanym makaronem, posypaną siekaną natką pietruszki.
Zupa krem z pieczonych warzyw ze śmietanką, zamiast pomidorowej
Składniki:
- 1 marchewka
- pół selera
- 1 pietruszka
- około 100 g dyni
- 1 cebula
- odrobina oleju lub oliwy
- 3 szkl. rosołu
- 2-3 łyżki śmietanki 30%
- sól, pieprz, gałka muszkatołowa
- grzanki z pieczywa do podania
Przygotowanie:
Ustaw piekarnik na 200 stopni. Warzywa obierz, pokrój w kostkę, wymieszaj z odrobiną oleju lub oliwy, posól i popieprz. Wyłóż na blachę z papierem do pieczenia i piecz 15-20 minut, aż lekko się zrumienią. Zagotuj rosół.
Wrzuć do wywaru pieczone warzywa i gotuj 10 minut. Zmiksuj zupę na gładki krem, dodaj śmietankę, wymieszaj i dopraw do smaku. Podawaj z grzankami z pieczywa.
Co zrobić z rosołu? Sycąca, szybka zupa z kiełbasą i kapustą kiszoną
Składniki:
- 3 szkl. rosołu
- 1 laska dobrej kiełbasy
- 2 ziemniaki
- niepełna szklanka kiszonej kapusty
- mała cebula
- sól, pieprz, majeranek
- opcjonalnie - kwaśna śmietana
Przygotowanie:
Kiełbasę pokrój w plasterki i podsmaż na patelni razem z posiekaną cebulką. Rosół zagotuj i wrzuć do niego ziemniaki pokrojone w kostkę. Kiszoną kapustę pokrój. Po 10 minutach dodaj kiełbaskę z cebulą i kapustę. Dopraw do smaku i gotuj jeszcze przez chwilę. Możesz doprawić odrobiną śmietany.
Smacznego!
Zobacz też: