Takiej kaczki jeszcze nie jedliście. Przepis Mateusza Gesslera to klasa sama w sobie

Beata Łajca

Beata Łajca

pieczona pierś z kaczki
pieczona pierś z kaczki123RF/PICSEL

Jak zrobić pieczoną kaczkę z przepisu Mateusza Gesslera?

  • 4 piersi z kaczki barbarie 
  • 1 l wody 
  • 100 g soli 
  • ziele angielskie, liść laurowy, rozgnieciony ząbek czosnku 
  • 400 ml soku z pomarańczy 
  • 1 pomarańcza 
  • 2 sztuki świeżej papryczki chilli 
  • 80 ml brandy 
  • 50 g miodu gryczanego 
  • 1 gałązka rozmarynu 
  • 3 gałązki mięty 

Piersi z kaczki w sosie miodowo-żurawinowym z pietruszkowym puree

  • 7-8 pietruszek 
  • 75 g masła 
  • 100 ml śmietany 
  • 150 ml mleka 
  • kilka listków lubczyku 
  • 2 ząbki czosnku 
  • gałka muszkatołowa 
  • sól, pieprz 
  • 500 g żurawiny 
  • 100-150 g miodu akacjowego 
  • 120 g masła 
  • 150 ml czerwonego wina 
  • 100 ml soku jabłkowego 
  • cynamon,  
  • goździki,  
  • imbir, 
  • skórka pomarańczy 
  • sól