Gessler zaszalał. Ten kurczak w sosie musztardowo-miodowym smakuje bosko
Karolina Szydłak
Dziś w ''halo tu polsat'' Mateusz Gessler zdradził przepis na rozpływającą się w ustach pierś z kurczaka kukurydzianego w sosie musztardowo-miodowym, w połączeniu z kluseczkami kładzionymi oraz marchewką flambirowaną. To danie ze względu na obłędny smak zostaje na długo w pamięci. Będzie to zapewne idealna propozycja na popisowy obiad w gronie najbliższych.
Kurczak kukurydziany czyli zdrowsza wersja drobiu
Kurczak kukurydziany to rodzaj drobiu chowanego w warunkach swobodnej aktywności ruchowej. Taki chów odbywa się zazwyczaj w gospodarstwach ekologicznych. Na wysoką jakość mięsa wpływa, dobór odpowiedniej paszy. Kurczaki kukurydziane karmione są głównie kukurydzą. Reszta pożywienia to dobrej jakości zboża. Nie są to produkty modyfikowane genetycznie.
Kurczak kukurydziany to doskonały wybór dla osób, którym zależy, aby zjeść smaczne mięso. Jest to zdrowszy i lepszej jakości rodzaj drobiu, który jest hodowany bez użycia hormonów wzrostu oraz antybiotyków. Minusem jest jedynie cena. Kurczak kukurydziany zazwyczaj jest droższy od zwykłego drobiu.
Składniki na cztery porcje
- Pierś z kurczaka kukurydzianego z kostką z solanki - 4 sztuki.
- 1 litr wody
- sól
- pieprz
- ziele angielskie
- liść laurowy,
- główka czosnku,
- majeranek
- masło klarowane
Składniki na sos musztardowo - miodowy:
- 200 g. śmietany 30%
- 80 g. musztardy Dijon
- 20 g. musztardy francuskiej
- 100 ml. wina białego pół wytrawnego
- 150 g. bulionu mięsnego - 150 g.
- 30 g masła 82%
- 10 g. tymianku świeżego
- 30 g. miodu lipowego
- sól / pieprz - do smaku
Składniki na kluski:
- 6 sztuk średniej wielkości jajek
- 300 g. mąki pszennej typ 550
- 30 g. masła klarowanego
- sól - do smaku
Dekoracja:
- Mikro zioła mix
- Kwiaty jadalne mix
Sposób przygotowania piersi z kurczaka od Gesslera
Najpierw dzień wcześniej w ciepłej wodzie rozpuść dokładnie sól, dodaj przyprawy oraz umyte w zimnej wodzie piersi z kurczaka. Pozostaw je w lodówce najlepiej na 24/36 H.
Następnego dnia rozpocznij gotowanie od nastawienia piekarnika i nagrzania go wraz z blachą do temperatury 200°C z termoobiegiem. Kolejnym korkiem powinno być wyjęcie kurczaka z solanki, osuszenie go na papierze ręcznikowym oraz oczyszczenie go z przerośnięć. Następnie na rozgrzanej patelni z masłem klarowanym obsmaż kurczaka z obu stron. Postaraj się uzyskać złocisty kolor mięsa. Przełóż usmażony drób do naczynia żaroodpornego i dodaj czosnek oraz świeży majeranek. Piecz wszystko w piekarniku przez około 12 - 15 minut.
Na patelnie po kurczaku wlej bulion mięsny. Zagotuj go, dodaj musztardę Dijon oraz musztardę francuską. Wymieszaj ze sobą wszystkie składniki oraz delikatnie dopraw do smaku przyprawami i miodem. Po odparowaniu, do sosu dodaj śmietanę i znowu wszystko ze sobą wymieszaj. Gotuj na małym ogniu przez 2 -3 minuty aż uzyskasz konsystencję gęstego sosu. Możesz go również doprawić solą i pieprzem.
Następnie przejdź do przygotowywania klusek. Zagotuj i posól wodę w garnku. Do głębokiego talerza wlej rozbite jajko, dodaj mąkę, mleko, sól i wymieszaj wszystko rózgą poziomą. Gdy masa będzie roztrzepana, to stopniowo dodawaj mąkę i mocno mieszaj. Powstałe z ciasta kluski odcinaj od masy łyżką stołową i rzucaj na wodę. Powtarzaj czynność aż do wyrobienia całego ciasta. Na koniec delikatnie zamieszaj kluski i odczekaj do ich zagotowania. Powinno to trwać około 2 minut. Odcedzone kluski podawaj polane masłem klarowanym. Smacznego!