Obłędnie dobre eskalopki cielęce w sosie grzybowym. To danie idealne na jesień
Karolina Szydłak
Dziś w ''halo tu polsat'' Mateusz Gessler przygotował rozpływające się w ustach eskalopki cielęce w sosie grzybowym. To danie idealne na jesienny, rodzinny obiad. Jest nie tylko bardzo soczyste i smaczne, ale również aromatyczne.
Eskalopki od Gesslera...aż palce lizać
Mateusz Gessler zaproponował dziś w programie danie, które powinno posmakować nawet największym niejadkom. Wszystko dzięki delikatnemu i bardzo miękkiemu mięsku oraz aromatycznemu sosikowi. Dopełnieniem tej potrawy jest pyszny, domowy makaron.
Składniki potrzebne do przygotowania eskalopków w sosie grzybowym
- sznyclówka cielęca oczyszczona - 450 g.
- śmietana 30% - 250 ml.
- cebula szalotka - 2 sztuki
- czosnek Polski - 3 ząbki
- tymianek świeży — do smaku
- wino białe - 100 ml
- natka pietruszki - 20 g
- masło klarowane - 100 g
- grzyby suszone — do smaku
- esencjonalny wywar grzybowy - 150 ml
- świeże grzyby - 250 g (mogą być jednego gatunku lub mieszane)
- masło zimne 82% - 40 g.
- pieprz
- sól
Składniki na domowy makaron
- mąka pszenna - 500 g
- oliwa z oliwek - 1 łyżka
- jaja M - 5 szt.
- semolina - na podsypkę
- sól - 12 g
Sposób przygotowania eskalopków z sosem grzybowym według Mateusza Gesslera
Gotowanie zaczniemy od przygotowania domowego makaronu. Na początek wszystkie składniki potrzebne do wyrobienia ciasta (oprócz semoliny) wysyp na stolnicę i zagniataj je przez około 8-10 minut. Po uzyskaniu zwartej, jednolitej masy podziel uformowaną kulkę na 4 części, a następnie przykryj je ściereczką i odstaw na 10 minut. Po upływie tego czasu podsyp ciasto semoliną i cienko je rozwałkuj. Następnie potnij makaron w szerokie paski i zawiń go w gniazdka. Na koniec zostaje tylko ugotować makaron w lekko osolonej wodzie, aby był al dente.
Kolejnym krokiem w przepisie jest przygotowanie eskalopków. Najpierw oczyść dokładnie grzyby i pokrój je w ćwiartki (niektóre grzyby.np. kurki trzeba przed pokrojeniem sparzyć). Ze sznyclówki cielęcej wytnij eskalopki o wadze mniej więcej 30/35 g i rozbij je tłuczkiem na grubość 5 kartek papieru. Na rozgrzanej patelni z masłem klarowanym przesmaż mięso aż do ścięcia i zdejmij je z patelni. Pokrój cebulę w kostkę, czosnek w plastry i posiekaj szałwię oraz natkę pietruszki. Na patelnię po eskalopkach dodaj 40 g. masła klarowanego, cebulę, tymianek i czosnek — wszystkie składniki muszą się zeszklić. Dodaj do tego grzyby i przesmaż. Odparuj z patelni nadmiar wody, dodaj białe wino, śmietanę oraz wlej wywar grzybowy. Smaż wszystko na małym ogniu intensywnie mieszając. Dopraw do smaku solą i pieprzem, zmniejsz ogień, dodaj zimne masło i zamieszaj, aż sos zgęstnieje. Na koniec posyp natką pietruszki i wlej na patelnię łyżkę wody z wcześniej gotowanego makaronu. Na koniec, danie możesz doprawić do smaku miodem. Gotowe eskalopki z sosem grzybowym i makaronem nałóż do głębokiego talerza i udekoruj danie listkami ziół. Smacznego!