Obłędnie dobre eskalopki cielęce w sosie grzybowym. To danie idealne na jesień

Karolina Szydłak

Karolina Szydłak

Dziś w ''halo tu polsat'' Mateusz Gessler przygotował rozpływające się w ustach eskalopki cielęce w sosie grzybowym. To danie idealne na jesienny, rodzinny obiad. Jest nie tylko bardzo soczyste i smaczne, ale również aromatyczne.

Eskalopki w sosie grzybowym z makaronem
Eskalopki w sosie grzybowym z makaronemFotek123RF/PICSEL

Eskalopki od Gesslera...aż palce lizać

Mateusz Gessler zaproponował dziś w programie danie, które powinno posmakować nawet największym niejadkom. Wszystko dzięki delikatnemu i bardzo miękkiemu mięsku oraz aromatycznemu sosikowi. Dopełnieniem tej potrawy jest pyszny, domowy makaron.

Składniki potrzebne do przygotowania eskalopków w sosie grzybowym

  • sznyclówka cielęca oczyszczona - 450 g.
  • śmietana 30% - 250 ml.
  • cebula szalotka - 2 sztuki
  • czosnek Polski - 3 ząbki
  • tymianek świeży — do smaku
  • wino białe - 100 ml
  • natka pietruszki - 20 g
  • masło klarowane - 100 g
  • grzyby suszone — do smaku
  • esencjonalny wywar grzybowy - 150 ml
  • świeże grzyby - 250 g (mogą być jednego gatunku lub mieszane)
  • masło zimne 82% - 40 g.
  • pieprz 
  • sól

Składniki na domowy makaron 

  • mąka pszenna - 500 g
  • oliwa z oliwek - 1 łyżka
  • jaja M - 5 szt.
  • semolina - na podsypkę
  • sól - 12 g

Sposób przygotowania eskalopków z sosem grzybowym według Mateusza Gesslera

Gotowanie zaczniemy od przygotowania domowego makaronu. Na początek wszystkie składniki potrzebne do wyrobienia ciasta (oprócz semoliny) wysyp na stolnicę i zagniataj je przez około 8-10 minut. Po uzyskaniu zwartej, jednolitej masy podziel uformowaną kulkę na 4 części, a następnie przykryj je ściereczką i odstaw na 10 minut.  Po upływie tego czasu podsyp ciasto semoliną i cienko je rozwałkuj. Następnie potnij makaron w szerokie paski i zawiń go w gniazdka. Na koniec zostaje tylko ugotować makaron w lekko osolonej wodzie, aby był al dente.

Kolejnym krokiem w przepisie jest przygotowanie eskalopków. Najpierw oczyść  dokładnie grzyby i pokrój je w ćwiartki (niektóre grzyby.np. kurki trzeba przed pokrojeniem sparzyć). Ze sznyclówki cielęcej wytnij eskalopki o wadze mniej więcej 30/35 g i rozbij je tłuczkiem na grubość 5 kartek papieru. Na rozgrzanej patelni z masłem klarowanym przesmaż mięso aż do ścięcia i zdejmij je z patelni. Pokrój cebulę w kostkę, czosnek w plastry i posiekaj szałwię oraz natkę pietruszki. Na patelnię po eskalopkach dodaj 40 g. masła klarowanego, cebulę, tymianek i czosnek — wszystkie składniki muszą się zeszklić. Dodaj do tego grzyby i przesmaż. Odparuj z patelni nadmiar wody, dodaj białe wino, śmietanę oraz wlej wywar grzybowy. Smaż wszystko na małym ogniu intensywnie mieszając. Dopraw do smaku solą i pieprzem, zmniejsz ogień, dodaj zimne masło i zamieszaj, aż sos zgęstnieje. Na koniec posyp natką pietruszki i wlej na patelnię łyżkę wody z wcześniej gotowanego makaronu. Na koniec, danie możesz doprawić do smaku miodem. Gotowe eskalopki z sosem grzybowym i makaronem nałóż do głębokiego talerza i udekoruj danie listkami ziół. Smacznego!

halo tu polsat
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas