Obłędnie dobre eskalopki cielęce w sosie grzybowym. To danie idealne na jesień

Karolina Szydłak

Karolina Szydłak

Eskalopki w sosie grzybowym z makaronem
Eskalopki w sosie grzybowym z makaronemFotek123RF/PICSEL

Eskalopki od Gesslera...aż palce lizać

Składniki potrzebne do przygotowania eskalopków w sosie grzybowym

  • sznyclówka cielęca oczyszczona - 450 g.
  • śmietana 30% - 250 ml.
  • cebula szalotka - 2 sztuki
  • czosnek Polski - 3 ząbki
  • tymianek świeży — do smaku
  • wino białe - 100 ml
  • natka pietruszki - 20 g
  • masło klarowane - 100 g
  • grzyby suszone — do smaku
  • esencjonalny wywar grzybowy - 150 ml
  • świeże grzyby - 250 g (mogą być jednego gatunku lub mieszane)
  • masło zimne 82% - 40 g.
  • pieprz 
  • sól
  • mąka pszenna - 500 g
  • oliwa z oliwek - 1 łyżka
  • jaja M - 5 szt.
  • semolina - na podsypkę
  • sól - 12 g

Sposób przygotowania eskalopków z sosem grzybowym według Mateusza Gesslera