Włoskie danie z buraków? Kopytka w nudnym sosie mogą się schować
Beata Łajca
Gnocchi to nic innego jak wyszukana nazwa kopytek. I podobnie jak kopytka można je przygotowywać nie tylko z ziemniaków. W "halo tu polsat" Mateusz Gessler ugotował różowe kopytka z dodatkiem buraków. Niby nic takiego, ale dodatki, które do nich zaproponował, wynoszą to danie na całkiem inny poziom. Jest kolorowo, miękko i chrupiąco, słono i słodko. Nudne kopytka w sosie grzybowym mogą się schować.
Mięciutkie różowe kluseczki z serem gorgonzola, karmelizowaną gruszą i prażonymi orzechami, to prawdziwa eksplozja kolorów, tekstur i smaków. Zestawienie tych produktów jest typowe dla kuchni, nie tylko francuskiej. A przepis Mateusza Gesslera nie wymaga żadnych specjalnych umiejętności.
Gnocchi buraczane z gorgonzolą i karmelizowaną gruszką Mateusza Gesslera
Składniki na gnocchi:
- 120 g ugotowanych buraków
- 500 g ugotowanych ziemniaków
- 2 jajka
- 150 g mąki pszennej i odrobinę więcej do posypywania stolnicy
- sól
Składniki na sos:
- 250 g sera gorgonzola
- 100 ml białego wina
- 200 ml śmietanki 30%
- 1 gruszka
- 60 g orzechów włoskich
- 2 łyżki miodu
- sól i pieprz do smaku
- opcjonalnie świeża szałwia
Przygotowanie:
Zacznij od ugotowania ziemniaków i buraków. Tych drugich nie musisz obierać ze skórki. Gdy będą już miękkie, odstaw je do ostygnięcia. Ten etap możesz też wykonać dzień wcześniej.
Obrane buraki i ugotowane ziemniaki przeciśnij przez praskę do dużej miski. Dodaj jajka i połowę mąki z przepisu. Wymieszaj ciasto wstępnie, po czym przełóż na stolnicę posypaną mąką. Wyrabiaj je ręcznie i stopniowo dosypuj mąki, aż uzyskasz konsystencję podobną do ciasta na klasyczne kopytka.
Przygotuj duży garnek, w którym będziesz gotować gnochi. Wlej do niego wodę, posól i doprowadź do wrzenia. Porcję ciasta uformuł w wałeczek i pokrój na około 2,5 cm kawałki, z których uformuj w rękach kuleczki. Na koniec zrób na nich charakterystyczny wzorek widelcem. Wrzucaj kluseczki partiami do gotującej się wody i wyławiaj je łyżką cedzakową po około 2 minutach od wypłynięcia na powierzchnię.
W międzyczasie przygotuj sos. Rozgrzej rondelek, wlej do niego wino i zredukuj o połowę. Pokrój gorgonzolę w kostkę i dodaj do rondelka razem ze śmietaną. Podgrzewaj sos na niewielkim ogniu, od czasu do czasu mieszając, aż ser całkowicie się rozpuści. Dopraw solą, pieprzem i szałwią.
Posiekaj orzechy włoskie, a gruszkę obierz ze skórki i pokrój w plastry. Rozgrzej suchą patelnię, wrzuć na nią orzechy i upraż je przez chwilę. Potem dodaj miód i zaczekaj, aż się skarmelizuje - poznasz to po ciemnozłotym kolorze. Na koniec wrzuć plastry gruszki i delikatnie zamieszaj, aż obtoczą się w miodzie.
Buraczane gnocchi ułóż na tależu, polej serowym sosem i udekoruj karmelizowaną gruszką z orzechami. Smacznego!
Zobacz też: