Sałatka z chrupiącym kurczakiem w sezamowej panierce według Bogumiła Przybylaka

Karolina Szydłak

Karolina Szydłak

Sałatka z kurczakiem
Sałatka z kurczakiem 123RF/PICSEL

Sałatka w stylu azjatyckim

  • filet z kurczaka 1 szt. (ok. 180 g)
  • jajko 2 szt.
  • bułka tarta do panierowania około 100 g
  • mąka pszenna do panierowania około 50 g
  • sezam biały i czarny po łyżeczce
  • sól i pieprz
  • sałata rzymska 1/4 sztuki
  • olej do smażenia
  • różowy imbir marynowany wg uznania
  • czerwona cebula
  • rzodkiewka
  • grzyby shiitake
  • ocet do zalewy 0,5 szklanki
  • woda 1,5 szklanki
  • cukier 3 łyżki
  • anyż 0,5 szt.
  • ziele angielskie 3 szt.
  • liść laurowy 1 szt.
  • sos sojowy jasny 50 ml
  • miód 5 g
  • olej sezamowy 10 ml
  • świeża limonka 1/4 szt.