Zapomniany żurek z królewskiego stołu. Takiego smaku nie znajdziesz w żadnej współczesnej kuchni

Karolina Szydłak

Karolina Szydłak

Takiego żuru z gryzbami jeszcze nie jadłeś. Uwielbiał go sam król
Takiego żuru z gryzbami jeszcze nie jadłeś. Uwielbiał go sam król 123RF/PICSEL

Zupa, którą jadano na polskich dworach

  • Zakwas przygotowywano z mąki żytniej i pozostawiano do naturalnej fermentacji.
  • Podawano żur z jajkami, suszonymi lub świeżymi grzybami oraz pieprzem, który dodawano wówczas niemal do każdej potrawy.
  • Czasami przygotowywano wywar na rybach, podawanych osobno w menu postnym.
  • Badacze sugerują, że używano również przypraw korzennych i świeżych ziół, takich jak majeranek, lubczyk, koperek, gałka muszkatołowa i ziele angielskie, aby podkreślić aromat i wyjątkowy charakter potrawy.
Przygotuj aromatyczny żur z grzybami, który królował na stołach Jagiellonów
Przygotuj aromatyczny żur z grzybami, który królował na stołach Jagiellonów 123RF/PICSEL

Przepis na żur w stylu królewskim - smak dworów Jagiellonów

  • 5 łyżek mąki żytniej 
  • 2 szklanki letniej wody
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 liście laurowe
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • kawałek razowego chleba (ze skórką, do fermentacji)
  • 1 litr wody lub bulionu warzywnego
  • 2-3 suszone borowiki
  • 1 cebula
  • 1-2 łyżki śmietany lub maślanki
  • sól, pieprz
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 1 łyżka posiekanego lubczyku
  • 1 jajko na twardo (do podania)
halo tu polsat
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?