Rozpływa się w ustach i smakuje wakacjami. Zróbcie sobie sernik na zimno z truskawkami

Beata Maj

Beata Maj

Sernik na zimno z truskawkami
Sernik na zimno z truskawkami123RF/PICSEL

Przepis na sernik na zimno z truskawkami

  • 200 g herbatników (np. maślanych lub pełnoziarnistych)
  • 100 g masła (roztopionego)
  • 500 g twarogu sernikowego z wiaderka (lub mascarpone pół na pół)
  • 250 ml śmietanki kremówki 36%
  • 3-4 łyżki cukru pudru (do smaku)
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 3 łyżeczki żelatyny (lub 3 listki)
  • 3 łyżki gorącej wody (do rozpuszczenia żelatyny)
  • 400 g truskawek (świeżych lub mrożonych) 
  • 2 łyżki cukru (opcjonalnie)
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 2 łyżki wody
  • truskawki do dekoracji (ok. 150 g)
  • Herbatniki zmiksuj na piasek, wymieszaj z roztopionym masłem.
  • Wyłóż nimi spód tortownicy (ok. 22-24 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównaj i dociśnij.
  • Wstaw do lodówki na min. 20 minut.
  • Żelatynę zalej gorącą wodą, wymieszaj i odstaw do przestudzenia.
  • Twaróg utrzyj z cukrem pudrem i wanilią.
  • Ubij śmietankę na sztywno i delikatnie wymieszaj z masą serową.
  • Dodaj przestudzoną żelatynę cienkim strumieniem, mieszając energicznie.
  • Wylej masę na schłodzony spód, wyrównaj i wstaw do lodówki na min. 2-3 godziny.
  • Truskawki zmiksuj na mus, podgrzej w rondelku z cukrem (jeśli używasz). 
  • Dodaj rozpuszczoną wcześniej żelatynę, wymieszaj dokładnie.
  • Przestudź, następnie wylej na zastygniętą masę serową.
  • Udekoruj świeżymi truskawkami i wstaw do lodówki na kilka godzin, najlepiej na całą noc.
halo tu polsat
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?