Rozpływa się w ustach i smakuje wakacjami. Zróbcie sobie sernik na zimno z truskawkami
Truskawki są trochę jak wakacyjny urlop. Czekamy na nie cały rok, gdy się zaczną - wgryzamy się w ich słodycz i delektujemy... przez moment, bo truskawki bardzo szybko się kończą, zostawiając w nas lekki niedosyt i nutę nostalgii. Zanim więc przeminą, korzystajmy z nich jak często się da, jedzmy solo i w przepysznych daniach, delektujmy się deserami i nie żałujmy sobie tej truskawkowej rozpusty.

W "halo tu polsat" nurzaliśmy się już w krainie dzieciństwa, wspominając smak ryżu z truskawkami jak u babci albo mamy. Dziś pora na kolejny klasyk - czyli sernik na zimno, w którym truskawkowa nuta wybija się i wprawia nas w zachwyt. Do przygotowania tego sernika nie potrzebujemy piec spodu. Tortownicę wykładamy masą, która powstaje z połączenia pokruszonych herbatników i roztopionego masła. W kuchni stoimy więc krótko, większość roboty robi za nas... lodówka, w której masy serowa i truskawkowa tężeją, po czym robią się przyjemnie zimne - idealnie na upały, które już zaczynają się do nas zakradać. Zatem do dzieła.
Przepis na sernik na zimno z truskawkami
Składniki:
Spód:
- 200 g herbatników (np. maślanych lub pełnoziarnistych)
- 100 g masła (roztopionego)
Masa serowa:
- 500 g twarogu sernikowego z wiaderka (lub mascarpone pół na pół)
- 250 ml śmietanki kremówki 36%
- 3-4 łyżki cukru pudru (do smaku)
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 3 łyżeczki żelatyny (lub 3 listki)
- 3 łyżki gorącej wody (do rozpuszczenia żelatyny)
Warstwa truskawkowa:
- 400 g truskawek (świeżych lub mrożonych)
- 2 łyżki cukru (opcjonalnie)
- 2 łyżeczki żelatyny
- 2 łyżki wody
- truskawki do dekoracji (ok. 150 g)
Sposób wykonania:
Spód:
- Herbatniki zmiksuj na piasek, wymieszaj z roztopionym masłem.
- Wyłóż nimi spód tortownicy (ok. 22-24 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównaj i dociśnij.
- Wstaw do lodówki na min. 20 minut.
Masa serowa:
- Żelatynę zalej gorącą wodą, wymieszaj i odstaw do przestudzenia.
- Twaróg utrzyj z cukrem pudrem i wanilią.
- Ubij śmietankę na sztywno i delikatnie wymieszaj z masą serową.
- Dodaj przestudzoną żelatynę cienkim strumieniem, mieszając energicznie.
- Wylej masę na schłodzony spód, wyrównaj i wstaw do lodówki na min. 2-3 godziny.
Warstwa truskawkowa:
- Truskawki zmiksuj na mus, podgrzej w rondelku z cukrem (jeśli używasz).
- Dodaj rozpuszczoną wcześniej żelatynę, wymieszaj dokładnie.
- Przestudź, następnie wylej na zastygniętą masę serową.
- Udekoruj świeżymi truskawkami i wstaw do lodówki na kilka godzin, najlepiej na całą noc.
Smacznego!