Szybkie sałatki z arbuza w wersji wytrawnej. Idealne na letnie spotkania
Sezon na arbuzy właśnie się rozpoczyna. Pora więc wprowadzić się w wakacyjny klimat i włączyć soczysty owoc do codziennej diety. Nie tylko dlatego, że świetnie smakuje, ale także dlatego, że ma wiele dobroczynnych właściwości. A jeżeli ktoś nie przepada za tradycyjnym wgryzaniem się w trójkątne plastry arbuza, może go wykorzystać do zrobienia sałatki. Takiej w piętnaście minut i to wcale nie na słodko.

Jakie właściwości zdrowotne ma arbuz?
O smaku arbuza mówić nie trzeba, każdy go zna. Ale warto przypomnieć, że wakacyjny owoc to dużo więcej niż słodka przekąska. Arbuz jest źródłem wielu cennych składników odżywczych i warto go włączyć do codziennej diety, także tej odchudzającej. Dlaczego?
- Świetnie nawadnia organizm, bo w ponad 90 proc. składa się z wody. To owoc idealny na upały.
- Wspiera zdrowie serca - jest źródłem likopenu, który pomaga obniżać ciśnienie krwi i poziom "złego" cholesterolu.
- Poprawia wygląd skóry, ponieważ jest bogaty w witaminę C, która wspiera produkcję kolagenu i jest silnym antyoksydantem (opóźnia proces starzenia się komórek).
- Pomaga regenerować mięśnie dzięki zawartości cyruliny, przyda się więc zwłaszcza po treningu.
- Wspiera trawienie - ma dużo wody i odrobinę błonnika, a dzięki tej mieszance jelita lepiej pracują.
- Ma właściwości przeciwzapalne i dba o odporność, ponieważ zawiera witaminy A i C.
- Jest bardzo niskokaloryczny, chociaż słodki - będzie idealny na diecie (w 100 g arbuza jest około 30 kcal).
- Dba o zdrowie oczu, jako źródło beta-karotenu istotnego dla poprawnego funkcjonowania siatkówki i dobrego wzroku.
Szybkie sałatki z arbuza w wersji wytrawnej
Arbuz kojarzy się głównie z deserami - od sorbetów, przez lody, granity, owocowe szaszłyki i sałatki. Ale ten owoc świetnie sprawdza się także w wersji wytrawnej i to praktycznie bez żadnej obróbki - wystarczy go tylko pokroić.
Arbuz jest idealnym składnikiem letnich sałatek na słono. Ma delikatny smak, który świetnie kontrastuje z ostrymi, słonymi i kwaśnymi dodatkami (jak feta, oliwki czy ocet balsamiczny). Składa się głównie z wody, więc może pełnić rolę neutralnego "wypełniacza" w wielu kompozycjach, sprawiając, że sałatka jest bardziej sycąca, ale nadal lekka. Kostki arbuza są chrupiące - urozmaicają strukturę dania i dobrze komponują się z miękkimi serami czy świeżymi zielonymi liśćmi.
Oto trzy przepisy na szybkie sałatki z arbuzem z fetą, rukolą i szynką dojrzewającą - idealne na letnie spotkania.
Klasyczna sałatka z arbuzem, serem feta i świeżymi ziołami

Składniki:
- około 600 g arbuza
- 200 g sera feta
- garść świeżej mięty, bazylii i/lub kolendry
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżki soku z cytryny
- świeżo mielony pieprz do smaku
Przygotowanie:
Arbuza oczyść z pestek i pokrój w większą kostkę. Fetę posiekaj w mniejsze kawałki i umieść w misce razem z arbuzem. Posiekaj zioła i dorzuć do miski, dodaj oliwę i sok z cytryny. Dopraw świeżo mielonym pieprzem. Delikatnie wymieszaj, a przed podaniem schłódź w lodówce.
Szybka sałatka z arbuzem, mozzarellą i rukolą

Składniki:
- pół opakowania rukoli
- około 400-500 g arbuza
- 200 g mozzarelli - jedna duża kulka, lub mini kuleczki
- 2 łyżki nasion słonecznika
Winegret:
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżeczka płynnego miodu
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Słonecznik upraż na suchej patelni, aż lekko się zarumieni, ale nie zbrązowieje. Arbuza oczyść z pestek i pokrój w większą kostkę. Rukolę umyj i osusz, a następnie włóż do miski. Dodaj kostki arbuza i mozarellę - dużą pokrój w kostkę, a jeśli używasz mini kuleczek, wystarczy je tylko odsączyć z zalewy. Składniki na winegret wymieszaj dokładnie (możesz wlać je do malutkiego słoiczka i wstrząsnąć, wtedy idealnie się połączą). Polej sałatkę winegretem, wymieszaj i posyp prażonym słonecznikiem.
Wyrafinowana sałatka z arbuzem, szynką dojrzewającą i parmezanem

Składniki:
- pół opakowania kolorowej mieszanki sałat
- ok. 300 g arbuza
- 50 g szynki parmeńskiej lub serrano
- garść pomidorków koktajlowych
- 30 g parmezanu
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżeczki soku z cytryny
- sól i świeżo mielony pieprz do smaku
Przygotowanie:
Sałaty umyj i osusz. Arbuza oczyść z pestek i pokrój w kostkę. Szynkę podziel palcami na mniejsze kawałki. Pomidorki przekrój na połowy lub ćwiartki, jeśli są większe. Jeżeli masz parmezan w kostce, zetrzyj go na grubych oczkach. W miseczce wymieszaj oliwę, sok z cytryny, sól i pieprz. Połącz wszystkie składniki w misce, lub ułóż je na talerzu (na dole roszponka, na górze arbuz, pomidorki i szynka). Polej sosem tuż przed podaniem.
Zobacz też: