Bardziej chrupiące niż placki ziemniaczane. Idealne na szybki obiad lub pożywną kolację
Zapomnij o tradycyjnych plackach ziemniaczanych - czas na nowe smaki i coś naprawdę pysznego. Dziś proponujemy proste i łatwe w przygotowaniu danie, które idealnie sprawdzi się na szybki obiad lub pożywną kolację. Mowa o chrupiących placuszkach z ciecierzycy. Nie zrażaj się, jeśli nie jesteś fanem tej rośliny strączkowej - w tej wersji jej smak jest absolutnie genialny.

Skuś się na szybkie placuszki z ciecierzycy
Chrupiące placki z ciecierzycy to danie, które zachwyca smakiem i prostotą. Idealne na obiad lub kolację, a także jako szybka przekąska w ciągu dnia. Placuszki najlepiej smakują podane z sosem jogurtowo-czosnkowym.

Składniki na placuszki z ciecierzycy - porcja dla 3 osób:
- 1 puszka ciecierzycy (lub ok. 240 g ugotowanej)
- 2 łyżki pszennej mąki
- 1 biała cebula
- 1 jajko
- 2 ząbki czosnku
- 1/2 łyżeczki papryki wędzonej
- sól i pieprz do smaku
- 2 łyżki oliwy (do smażenia)
Składniki na sos jogurtowo-czosnkowy:
- 4 łyżki jogurtu naturalnego
- 3 ząbki czosnku (wyciśnięte przez praskę)
- 1 łyżka majonezu
- 1 łyżka musztardy miodowej
- oregano lub odrobina soli i pieprzu
Sposób przygotowania placuszków:
Na początek rozgnieć w misce ciecierzycę widelcem (ugotowaną lub z puszki) lub delikatnie ją zblenduj, tak aby pozostało kilka większych kawałków. Dodaj drobno posiekaną cebulę, czosnek, pół łyżeczki wędzonej papryki, mąkę, jajko, sól i pieprz, a następnie dokładnie wszystko wymieszaj.
Uformuj z masy małe, płaskie placuszki. Rozgrzej oliwę na patelni na średnim ogniu i smaż placki przez około 3 minuty z każdej strony, aż staną się złociste i chrupiące. Gotowe placki warto odsączyć z tłuszczu na papierze kuchennym. Podawać solo, z sosem jogurtowo-czosnkowym lub z humusem.
Przepis na sos:
Do małej miseczki lub wysokiej szklanki wlej 4 łyżki jogurtu naturalnego, dodaj łyżkę majonezu, musztardy oraz wyciśnięte przez praskę 3 ząbki czosnku. Dopraw wszystko solą i pieprzem lub oregano. Wymieszaj składniki, a gotowy sos odstaw na chwilę do lodówki (przynajmniej 10 minut). Gotowe!
Zobacz też: