Te placuszki pamiętamy z dzieciństwa. Zrobisz je w pół godziny - rozpływają się w ustach
Antonówka, papierówka czy szara reneta - wszyscy dobrze te stare odmiany jabłek które idealnie sprawdzają się w kuchni. Można z nich wyczarować proste i szybkie dania, które smakują latem oraz słońcem. Nie ma chyba osoby, która nie wspominałaby z nostalgią babcinych albo maminych placków z jabłkami, serwowanych z cukrem pudrem albo posłodzoną śmietaną z dodatkiem wanilii.

Sezon na jabłka trwa w najlepsze, warto więc sięgnąć po odmiany, które o tej porze roku dają nam pole do popisu w kuchni. Kwaskowate i rozpływające się pod wpływem smażenia czy pieczenia odmiany, takie jak antonówka czy szara reneta, sprawdzą się świetnie w przepisach na placuszki.
Placki z jabłkami - szybkie i łatwe, a smakują bosko
Takie niewielkie słodkie placki znamy dobrze z dzieciństwa - babcie i mamy robiły je nam, krojąc jabłka w krążki i maczając je w gęstym cieście naleśnikowym. Smażone na złoty kolor, oprószone cukrem pudrem smakowały jak niebo, łącząc w sobie słodycz i kwaśny smak jabłek.
Nie tylko w Polsce jabłka wykorzystuje się do smażenia chrupiących placuszków - dziś proponujemy wam jeszcze dwa inne przepisy inspirowane placuszkami z Niemiec i z Łotwy.
Przepis na polskie placki z jabłkami (najprostsze)
Składniki (na ok. 12 placków):
- 2 jabłka (najlepiej kwaśne, np. szara reneta, antonówka)
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 szklanka mleka (może być roślinne)
- 1 jajko
- 1 łyżka cukru (opcjonalnie więcej, jeśli lubisz słodsze)
- szczypta soli
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- olej do smażenia
- cukier puder do posypania
Przygotowanie:
- W misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia, jajko, mleko, sól i cukier - powstanie gładkie, dość gęste ciasto.
- Jabłka obierz i pokrój w drobną kostkę albo cienkie plasterki, dodaj do ciasta i wymieszaj.
- Na patelni rozgrzej olej, kładź łyżką porcje ciasta i smaż placki na średnim ogniu, po ok. 2-3 minuty z każdej strony, aż się zezłocą.
- Odsącz na ręczniku papierowym, oprósz cukrem pudrem lub podawaj z jogurtem/śmietaną
Przepis na placki z jabłkami (Apfelküchle) w niemieckim stylu
Inspiracją są tu tradycyjne niemieckie "małe jabłkowe ciasteczka" — jabłkowe plasterki obtaczane w cieście i smażone na złoto.
Składniki (na ok. 8-10 placków):
- 2 jabłka, pokrojone w plasterki
- 1 jajko
- 3 łyżki mąki
- 2 łyżki mleka
- 1 łyżeczka cukru
- szczypta soli
- opcjonalnie: odrobina piwa, brandy lub cynamon
Przygotowanie:
- Wymieszaj jajko, mąkę, mleko, cukier i sól (opcjonalnie dodaj cynamon, piwo lub brandy).
- Zanurz plasterki jabłek w cieście.
- Smaż na rozgrzanej patelni z tłuszczem (ok. 180 °C) na złoty kolor.
- Podawaj posypane cukrem pudrem, z sosem waniliowym lub lodami

Przepis na placki z jabłkami inspirowane łotewskim przysmakiem
Inspiracją są tu delikatne, cienkie placki z jabłkami, przyprawione cynamonem i kardamonem, typowe dla kuchni łotewskiej.
Składniki (2-4 porcje):
- 1 szklanka cienko pokrojonych jabłek
- ½ łyżeczki cynamonu
- ½ łyżeczki kardamonu
- 1/8 szklanki cukru
- 3 jajka
- 2 łyżki roztopionego masła
- ½ szklanki mleka
- 1 szklanka mąki pszennej
- szczypta soli
Przygotowanie:
- W misce wymieszaj jabłka z cynamonem, kardamonem i cukrem.
- W drugiej misce połącz jajka z mąką na gładką masę, a następnie wlej mleko i masło do uzyskania konsystencji gęstszego niż naleśnik (ale nie za gęsty).
- Dodaj jabłka do ciasta.
- Smaż na maśle z obu stron na złoty kolor.
- Podawaj z jogurtem i miodem lub dżemem.
Zobacz też: