Racuchy z ciasta drożdżowego z piekarnika z sosem waniliowym. Czujesz już ten zapach dochodzący z kuchni?
Beata Maj
Zapach drożdżowego ciasta i wanilii to coś, co sprawia, że nawet ponura jesienna słota staje się do zniesienia. Dziś w kuchni "halo tu polsat" Jurek Sobieniak funduje fuzję słodkich zapachów i przyjemnych smaków, które poprawią Wam humor bez względu na pogodę.
Kiedy w jesienne popołudnie przychodzi ochota na coś słodkiego, z pomocą przybywa Jurek Sobieniak. Nasz kucharz zaprasza do przygotowania prostej potrawy idealnie komponującej się z jesienną herbatką. Słodycz ciasta drożdżowego jest tu podbita waniliowym sosem na bazie jogurtu. Jak przygotować taką ucztę?
Przepis na racuchy z ciasta drożdżowego z piekarnika z sosem waniliowym
Składniki:
- 8 kromek placka drożdżowego
- 1,5 szklanki mleka
- 4 jajka
- 200 g jogurtu bałkańskiego
- 50 g miodu
- 1 cukier z wanilią
- 250 g borówek
- 50 g masła
- 1/2 szklanki bułki tartej
Przygotowanie:
Jajka roztrzepujemy i mieszamy z mlekiem. Kromki ciasta układamy w brytfance wyłożonej masłem i posypanej bułką tartą. Zalewamy je masą jajeczną do wchłonięcia.
Szykujemy sos waniliowy - miód mieszamy z jogurtem i cukrem z wanilią.
Racuchy zapiekamy w piekarniku z termoobiegiem w temperaturze 200 stopni przez około 15 min, aż do mocnego zrumienienia. Podajemy z sosem waniliowym i borówkami.
Smacznego!
Zobacz też: