Racuchy z ciasta drożdżowego z piekarnika z sosem waniliowym. Czujesz już ten zapach dochodzący z kuchni?

Beata Maj

Beata Maj

Zapach drożdżowego ciasta i wanilii to coś, co sprawia, że nawet ponura jesienna słota staje się do zniesienia. Dziś w kuchni "halo tu polsat" Jurek Sobieniak funduje fuzję słodkich zapachów i przyjemnych smaków, które poprawią Wam humor bez względu na pogodę.

Racuchy z ciasta drożdżowego
Racuchy z ciasta drożdżowegoJacek KurnikowskiAKPA

Kiedy w jesienne popołudnie przychodzi ochota na coś słodkiego, z pomocą przybywa Jurek Sobieniak. Nasz kucharz zaprasza do przygotowania prostej potrawy idealnie komponującej się z jesienną herbatką. Słodycz ciasta drożdżowego jest tu podbita waniliowym sosem na bazie jogurtu. Jak przygotować taką ucztę?

Przepis na racuchy z ciasta drożdżowego z piekarnika z sosem waniliowym

Składniki: 

  • 8 kromek placka drożdżowego 
  • 1,5 szklanki mleka 
  • 4 jajka 
  • 200 g jogurtu bałkańskiego 
  • 50 g miodu 
  • 1 cukier z wanilią 
  • 250 g borówek 
  • 50 g masła 
  • 1/2 szklanki bułki tartej 

Przygotowanie:

Jajka roztrzepujemy i mieszamy z mlekiem. Kromki ciasta układamy w brytfance wyłożonej masłem i posypanej bułką tartą. Zalewamy je masą jajeczną do wchłonięcia.

Szykujemy sos waniliowy - miód mieszamy z jogurtem i cukrem z wanilią.

Racuchy zapiekamy w piekarniku z termoobiegiem w temperaturze 200 stopni przez około 15 min, aż do mocnego zrumienienia. Podajemy z sosem waniliowym i borówkami. 

Smacznego!

Zobacz też:

halo tu polsat
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas