​Wykwintna przekąska raz, czyli croissant z długo dojrzewającym serem i niebanalnymi dodatkami

Kamil Olek

Kamil Olek

Croissanty bezapelacyjnie stanowią jeden z symboli francuskiej kuchni, a pierwsze wzmianki o nich w formie takiej, jaką znamy dziś, pochodzą z początku XIX wieku. Od tamtej pory jedzono je w najróżniejszych konfiguracjach, najczęściej jednak – na słodko. Martin Gimenez Castro tym razem proponuje wersję wytrawną i to z niezwykłymi dodatkami – w tym z serem, który dojrzewa aż... 18 miesięcy.

Croissant z dojrzewającym serem
Croissant z dojrzewającym serem Michał BaranowskiAKPA

Choć połączenie francuskiego croissanta i włoskiej mortadelli (bo to właśnie o nią, nie zaś o polski odpowiednik, chodzi w recepturze), a do tego sera i wędzonych śliwek, wydaje się nietypowe – gwarantuje niezapomniane wrażenia. Danie to zaś może stanowić zarówno wytrawną przekąskę, jak i pełnoprawny posiłek.

Croissant z długo dojrzewającym serem, włoską mortadellą, pistacjami i wędzonymi śliwkami

Składniki:  

  • 4 croissanty  
  • 150 gramów dojrzewającego 18 miesięcy sera 
  • 150 gramów mortadelli lub prosciutto cotto  
  • 50 gramów łuskanych pistacji   
  • 4 łyżki masła  
  • 150 gramów wędzonych śliwek  
  • 2 łyżki cukru  
  • kilka garści rukoli  
  • 50 mililitrów oliwy 

Sposób przygotowania: 

Croissanty przeciąć na pół i posmarować połową masła, a następnie ułożyć na nich mortadellę (lub prosciutto), kawałki sera oraz posiekane pistacje. 

Tak przygotowane croissanty opiekać na reszcie masła (na średnim ogniu), aż ser wewnątrz się rozpuści. 

W międzyczasie śliwki zalać wrzątkiem (pozbywając się wcześniej ewentualnych pestek) i poczekać aż zmiękną. Następnie wrzucić je do garnka z cukrem i gotować na wolnym ogniu do momentu uzyskania konsystencji dżemu.

Croissanty podawać z polaną oliwą rukolą oraz śliwkowym dżemem. 

halo tu polsat
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas