Przepis na tort komunijny z lekkim kremem na bazie serka mascarpone z czekoladą
Pierwsza Komunia Święta to jedno z najważniejszych wydarzeń w życiu dziecka i całej rodziny. W tym wyjątkowym dniu każdy detal ma znaczenie – także tort, który wieńczy uroczyste przyjęcie. Coraz więcej osób decyduje się na przygotowanie tortu komunijnego samodzielnie, w domowym zaciszu. Dlaczego? Bo własnoręcznie zrobiony wypiek nie tylko smakuje lepiej, ale też niesie ze sobą więcej emocji i osobistego zaangażowania. Dziś w "halo tu polsat" sprawdzone przepisy na biszkopt jasny i kakaowy, lekkie kremy na bazie mascarpone oraz delikatny syrop do nasączania prezentują Joanna i Janusz Profus, mistrzyni cukiernictwa i maestro czekolady. To uniwersalna baza, dzięki której możesz stworzyć tort dostosowany do swoich upodobań – elegancki, klasyczny lub pełen dziecięcej radości.

W "halo tu polsat" przepis na tort komunijny z lekkim kremem na bazie serka mascarpone
Biszkopt jasny
Składniki na tortownicę o średnicy 24 cm:
- 6 jajek
- 6 łyżek cukru kryształ (najlepiej drobny)
- 6 łyżek wody
- 6 łyżek mąki tortowej
Przygotowanie:
Jajka z cukrem i wodą ubijamy mikserem około 12-15 minut, do ubitej masy dodajemy stopniowo przesianą mąkę, delikatnie mieszamy rózgą, już nie mikserem. Całą masę przekładamy do tortownicy, dno musi być wyłożę papierem do pieczenia. Pieczemy w nagrzanym piekarniku temperaturze 175-180 stopni, czas około 40-45 minut. Po wyjęciu z pieca formę odwracamy do góry dnem, pozostawiamy do całkowitego wystudzenia. Dobrze by biszkopt na tort przygotować dzień wcześniej, lepiej będzie się kroić.
Biszkopt kakaowy
Składniki na tortownicę o średnicy 24 cm:
- 7 jajek
- 7 łyżek cukru kryształ najlepiej drobny
- 7 łyżek wody
- 5 łyżek mąki tortowej
- 1 łyżka kakao
Przygotowanie:
Jajka z cukrem i wodą ubijamy mikserem około 12-15 minut, do ubitej masy dodajemy stopniowo przesianą mąkę z kakao, delikatnie mieszamy rózgą już nie mikserem. Całą masę przekładamy do tortownicy, dno musi być wyłożę papierem do pieczenia. Pieczemy w nagrzanym piekarniku temperaturze 170-180 stopni, czas około 40-45 minut. Po wyjęciu z pieca formę z biszkoptem odwracamy do góry dnem, pozostawimy do całkowitego wystudzenia. Dobrze by biszkopt na tort przygotować dzień wcześniej, lepiej będzie się kroić.
Syrop do nasączania tortu
Składniki:
- 100 g cukru
- 200 g wody
- Sok z jednej pomarańczy
Przygotowanie:
Wodę z cukrem zagotować, odstawić do wystudzenia i dodać sok z pomarańczy.
Krem z białą czekoladą
Składniki:
- 300 g białej czekolady
- 200 ml śmietanki 30-36% tłuszczu
- 500 g serka mascarpone
Przygotowanie:
Słodką śmietankę zagotować, czekoladę posiekać na drobne kawałki i dodać do gorącej śmietanki. Czekoladę pozostawić by się całkowicie rozpuści w gorącej śmietance, masę ostudzić. Serek mascarpone ubić mikserem i dodać zimną masę czekoladową, całość dobrze zmiksować. Do kremu można dodać orzechy czy kawałki owoców wedle uznania.
Krem z mleczną czekoladą
Składniki:
- 300 g mlecznej czekolady
- 200 ml śmietanki 30-36% tłuszczu
- 500 g serka mascarpone
Przygotowanie:
Słodką śmietankę zagotować, czekoladę posiekać na drobne kawałki i dodać do gorącej śmietanki. Czekoladę pozostawić by się całkowicie rozpuści w gorącej śmietance, masę ostudzić. Serek mascarpone ubić mikserem i dodać zimną masę czekoladową, całość dobrze zmiksować. Do kremu można dodać orzechy czy inne bakalie.
Zobacz też:
