Po trzykroć mleczny pudding z wiekami historii w tle. Ryżowy deser z przepisu Ewy Wachowicz
Pudding ryżowy uchodzi dziś za coś między oldschoolowym deserem a wspomnieniem dzieciństwa – niewielu wie jednak, że danie to może pochwalić się historią liczącą tysiące lat, a zasięg terytorialny tejże równa się zaś temu, który charakteryzuje sam ryż. I tak w Indiach – jako kheer – znany był już w czasach wedyjskich, podawano go zaś z mlekiem, kardamonem i pistacjami. W Iranie przybierał formę szafranowego sholezard, serwowanego na ogół z wodą różaną i cukrem pudrem. W Ameryce Łacińskiej, jako arroz con leche, pachniał wanilią, rumem, cynamonem, a czasem również cytrusami i goździkami. W Skandynawii do dziś trafia na świąteczne stoły jako risengrød. W Anglii z kolei od czasów Tudorów pieczono go w formie whitepotu – mlecznej zapiekanki z chlebem, ryżem i gałką muszkatołową. Wersja Ewy Wachowicz świadomie miesza te wpływy – są i przyprawy, i cytrusy, i aż trzy rodzaje mleka – jak w tres leches, choć z zupełnie innym efektem. Całość zamyka pieczone jabłko – zwrot akcji w globalnej mleczno-ryżowej historii.

Pudding ryżowy z pieczonymi jabłkami
Składniki:
- 4 jabłka
- 2 łyżki miodu
- 2 łyżki cukru
- 2 szklanki ryżu krótkoziarnistego
- 500 mililitrów wody
- 2 łyżeczki soli
- 1/2 pomarańczy
- 1/2 cytryny
- 2 laski i 1/2 łyżeczki cynamonu
- 3 goździki
- 1 litr mleka
- 500 mililitrów skondensowanego mleka
- 500 mililitrów niesłodzonego mleka zagęszczonego
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
Sposób przygotowania:
Jabłka umyć, przekroić każde na osiem części i ułożyć w formie do pieczenia. Polać miodem i posypać 1/2 łyżeczki cynamonu, po czym wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C – piec z termoobiegiem i parą (lub umieszczając naczynie z wodą na spodzie piekarnika) przez około 10 minut.
W międzyczasie opłukać ryż na sitku i ugotować go w wodzie z dodatkiem soli. Gdy woda się wchłonie, dodać skórkę otartą z połowy pomarańczy i połowy cytryny, wrzucić laski cynamonu i goździki, a następnie powoli wlać wszystkie rodzaje mleka. Wszystko wymieszać i gotować na małym ogniu, często mieszając, aż ryż wchłonie płyny i masa zgęstnieje do konsystencji puddingu. Na końcu dodać ekstrakt z wanilii i raz jeszcze zamieszać. Gotowy pudding udekorować pieczonymi jabłkami.