Przepis Mateusza Gesslera na zupę krem z pieczonego kalafiora, z fioletowymi chipsami z batata

Redakcja
Dziś w "halo tu polsat" Mateusz Gessler przedstawia przepis na pyszną zupę krem z pieczonego kalafiora. Przygotowana z dodatkiem aromatycznych przypraw zaspokoi nie tylko głód, ale i najbardziej wybredne podniebienie. A podana z chipsem z fioletowego batata wprawi w cudowny nastrój każdego smakosza.

Przepis Mateusza Gesslera na zupę krem z pieczonego kalafiora z chipsami z batata
Zupa krem
Składniki:
- bulion warzywny
- 1/2 cebuli białej
- 1 świeży kalafior
- 1/2 szt obranego czosnku
- 1 ząbek tahina
- 120 g skórki z limonki i sok z limonki
Do smaku sól, pieprz, kmin rzymski mielony, oliwa truflowa
Do podania: garść prażonych orzechów, oliwa, pergamin
Chips z batata
Składniki:
- bataty fioletowe 1 szt
- oliwa pomace - 3 łyżki
- sól, papryka chilli - do smaku
pergamin
Zupa krem
Przygotowanie:
Rozgrzać piekarnik do 180 stopni C, góra dół z termoobiegiem. Kalafiora umyć, pozbyć się nożem ciemnych plamek i liści, podzielić kalafior na różyczki. Różyczki osuszyć, ułożyć na blasze z papierem do pieczenia, spryskać dokładnie oliwą w sprayu, posypać solą, piec 30 min lub do zarumienią na lekko ciemny kolor. Można obracać podczas pieczenia. W garnku z grubym dnem rozgrzać oliwę, dodać posiekaną cebulkę, zeszklić, dodać posiekany czosnek, kalafior, tahini, sok z limonki, pieprz sól, zalać bulionem, zblendować na gładką masę - jeśli będzie za gęsta, dolać więcej bulionu. Doprawić do smaku. Podawać z chipsami z batatów i oliwą z kawałkami trufli.
Chips z batata
Przygotowanie:
Rozgrzać piekarnik do 160 stopni C, góra dół z termoobiegiem. Bataty obrać i pokroić na cienkie plasterki na mandolinie. Wypłukać i zalać zimną wodą na 5 min. Wyłowić i osuszyć na papierze ręcznikowym. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, spryskać oliwą w sprayu, wyłożyć pojedynczo bataty, spryskać ponownie oliwą w sprayu. Bataty piec około 16 - 22 min, aż będą chrupkie, można przewracać je w piecu, aby się dopiekły, po upieczeniu wsadzamy do miski z ręcznikiem papierowym, obsypujemy solą i chilli, podrzucamy, aby wymieszać. Na ręczniku zostanie nadmiar przypraw i oliwy.
Smacznego!
Zobacz też: