Nie węgierskie, a galaktyczne (i to według Gesslera). Warzywne leczo, które poleci w kosmos

Choć leczo to klasyk kuchni węgierskiej, Mateusz Gessler postanowił udowodnić, że również Polki oraz Polacy w podobne dania potrafią. I to jak! Przedstawiamy więc przepis na warzywne leczo, które nie zachwyci nie tylko ziemskie podniebienia, ale i będzie w stanie sprostać rygorom... przestworzy. Prace nad tym daniem trwały wiele tygodni, bowiem nie każdy posiłek może trafić na orbitę. I choć astronauci oraz astronautki będą musieli zadowolić się nieco bardziej skompresowaną formą, leczo to pozostaje wyjątkowe – lekkie, wegańskie, a przy okazji gotowe, by podbić kosmiczne szlaki.

Leczo
Leczo123RF/PICSEL

Warzywne leczo według Mateusza Gesslera

Składniki:

  • 125 gramów cukinii
  • 85 gramów czerwonej cebuli
  • 80 gramów bakłażana
  • 125 gramów papryki w trzech kolorach
  • 1 duży ząbek czosnku
  • 1 gram świeżego tymianku
  • 100 mililitrów wody z cytryną
  • 20 gramów oliwy 
  • 17 gramów koncentratu pomidorowego
  • 265 gramów passaty pomidorowej
  • 17 gramów cukru
  • 2 gramy lubczyku
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Bakłażana, cukinię, cebulę i paprykę pokroić w kostkę o boku około 3 centymetrów, czosnek w plasterki, a tymianek i lubczyk drobno posiekać.

Na rozgrzanej patelni z oliwą smażyć warzywa, zaczynając od najtwardszego: najpierw cebulę, potem cukinię, czosnek, tymianek, paprykę i bakłażana. Po chwili dodać koncentrat pomidorowy i delikatnie go przesmażyć. Wlać passatę, a następnie dodać wodę z cytryną oraz cukier, sól i pieprz do smaku. Całość gotować do uzyskania odpowiedniej konsystencji, na koniec dodając posiekany lubczyk.

Podawać samodzielnie lub jako dodatek do pieczywa, ziemniaków, makaronu, kaszy czy ryżu.

halo tu polsat
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas