Pomysł na pyszne i szybkie śniadanie. Pasty jajeczne, które zrobisz w 10 minut
Karolina Szydłak
Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek dnia. Dużo w tym prawdy, ponieważ pożywne i dobre śniadanie potrafi dostarczyć energii na dużą część dnia. Niestety większość z nas ma mało czasu na przygotowywanie wystawnych i urozmaiconych posiłków - zwłaszcza rano przed wyjściem do pracy. Na szczęście można przygotować obłędnie dobre i szybkie pasty jajeczne na kanapki. Ich przygotowanie jest proste i nie wymaga dużo czasu. To fajny pomysł na pożywne i smaczne śniadanie.
Genialnie smaczna pasta jajeczna z tuńczykiem i majonezem
Jajka to świetna baza do wielu past kanapkowych. Za pomocą tego produktu oraz kilku dodatków można łatwo i szybko ''wyczarować'' fajne śniadanie. Bardzo smaczną propozycją będzie pasta jajeczna z tuńczykiem w sosie własnym.
Przygotowanie takiej pasty zajmuje dosłownie kilka minut. Wystarczy ugotować 2-3 jajka na twardo. Następnie po obraniu ze skorupek trzeba rozgnieść je widelcem w miseczce, potem należy dodać odsączony z wody tuńczyk w sosie własnym, łyżkę ulubionego majonezu oraz sól i pieprz. Po dokładnym wymieszaniu wszystkich składników mamy gotową pastę kanapkową, która sprawdzi się również jako farsz np. do tortilli czy wrapów.
Pasta jajeczna z marynowanymi pieczarkami i szczypiorkiem
Pasta jajeczna z marynowanymi pieczarkami i szczypiorkiem to propozycja, która zapewne stanie się twoim ulubionym śniadaniem. Jest nie tylko smaczna, ale też prosta i szybka w przygotowaniu.
Wystarczy ugotować 2-3 jajka. Po wystudzeniu i obraniu ze skorupek rozgniatamy je w misce, następnie dodajemy łyżkę majonezu. Całość warto zblendować na gładką masę (jeśli nie masz na to czasu, to wystarczy wymieszać rozgniecione jajka z majonezem i przyprawami). Następnie dodaj drobno pokrojone marynowane pieczarki oraz szczypiorek. Wszystkie składniki mieszamy i mamy gotową pastę kanapkową. Smacznego!
Królowa past jajecznych, czyli awokado, chilli i czerwona cebulka
Idealną propozycją na szybki i pożywny posiłek jest pasta jajeczna z awokado, papryczką chilli i czerwoną cebulką. To śniadanie, które przypadnie do gustu zwłaszcza fanom lekko pikantnych smaków.
Sposób przygotowania jest bardzo prosty i szybki. Wystarczy ugotować dwa - trzy jajka na twardo. Następnie obrane posiekać na desce w kosteczkę i wrzucić do miski. Potem należy przekroić jedno, dojrzałe awokado na dwie części, obrać jedną połówkę (pestkę należy zostawić w drugiej części owocu) i również pokroić ją drobno na desce. Awokado warto skropić również kilkoma kroplami cytryny, która podkreśli smak.
Po wymieszaniu ze sobą jajek i awokado należy dodać połowę posiekanej papryczki chilli oraz drobno pokrojoną w kosteczkę czerwoną cebulę. Wszystkie składniki należy dobrze rozgnieść widelcem i doprawić do smaku solą i pieprzem. Gotową pastę najlepiej podawać ze świeżym pieczywem np. mocno wypieczoną pajdą chleba.
Pasta jajeczna z suszonymi pomidorami, jogurtem i musztardą
Ostatnią propozycją śniadaniową jest pasta jajeczna z suszonymi pomidorami, jogurtem naturalnym oraz musztardą. To połączenie smaków może wydawać się odrobinę kontrowersyjne, ale gwarantujemy, że będzie pysznie.
Wystarczy ugotować 2-3 jajka, po wystudzeniu i obraniu przerzucamy je do miski, rozgniatamy widelcem. Następnie drobno kroimy na desce 2-3 suszone pomidory. Do tego dodajemy połowę małego jogurtu naturalnego oraz łyżeczkę musztardy. Wszystko warto ze sobą zblendować na gładką masę i doprawić solą oraz pieprzem. Gotowe! Mamy obłędnie pyszną pastę na kanapki.
Zobacz też: